Demirhindi şerbeti Osmanlı zamanında birçok derde deva olarak bilinirdi. Çünkü o zamanlar nerdeyse 40 çeşit baharatla yapıldığı söylenmektedir  Hatta Kanuni Sultan Süleyman'ın demirhindi şerbeti ile ilgili bir hikayesi var ki o da “Kanuni Sultan Süleyman sıcak bunaltıcı bir yaz günü Yeniçeri ziyaretinde susamış ve soğuk bir şerbet istemiş. Padişaha ait bir tas içinde hemen buz gibi bir demir hindi şerbeti ikram edilmiş. Kanuni bu şerbeti o kadar çok sevmiş ki o tası altınla doldurtup, şerbeti yapan ustayı ödüllendirmiş.”

8 6


Malzemeler;

500 gr demirhindi ,1 adet zencefil kök,2 adet zerdeçal kök ,2 adet kabuk tarçın ,7-10 adet karanfil , 3-5 adet yenibahar, 1 adet muskat cevizi , 3-5 adet kakule , 200 ml saf gül suyu , 20 gr rezene , 20 gr anason, 3 litre su

Hazırlanışı;

Öncelikle demirhindi meyvesinin bir gece önceden 1 litre suda ıslatılarak bekletilmesi gerekiyor. Suda bekleyen demirhindi meyvesi suyu ile birlikte kaynatılacak büyük bir tencere alınır ve içine muskat cevizi, gülsuyu, su hariç diğer baharatlar iyice yıkanıp süzüldükten sonra eklenir. Daha sonra muskat cevizi yıkanıp üzerine rendelenir, gül suyu ve 3 litre su ilave edilerek önce yüksek ateşte daha sonra da kısık ateşte toplam 2 saat kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır. Ekşimsi bir tadı olduğundan bu aşamada isteyen damak zevkine göre istediği miktarda tozşeker/pekmez ilave ederek biraz daha kaynatabilir. Tamamen soğuyup rengi çıkınca temiz bir tülbentten geçirilip cam şişeye doldurulur ve buzdolabında muhafaza edilir. İçerken sulandırılarak ve soğuk olarak içilmesi tavsiye edilir. Servis yaparken içine buz, taze nane yaprağı veya limon dilimi ilave edilebilir. Ben içerken içine 1 çay kaşığı bal karıştırıp içmeyi seviyorum siz nasıl tercih ederseniz. Afiyet olsun.

8 7
8 8