Alışık olduğumuz tatların dışında bu çorba. Bende ilk başta tedirgin yaklaştıysam da tadına bakınca hem doyurucu hem de sultanlara bak ağızlarının tadını iyi biliyorlar dedim. 
Malzemeler; 50 gr tereyağı, 3 yemek kaşığı un, 5 yemek kaşığı toz badem, 2 su bardağı su, 2 su bardağı süt. 

Hazırlanışı; Isıtılan tencereye attığımız tereyağımız ile unu iyice kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Ardından içine toz bademleri atıp biraz daha soteleyelim. Azar azar eklediğimiz su ile yavaş yavaş meyhanemizi açalım ve en son sütümüzü de ekleyelim. Kısık ateşte istediğimiz hafif koyu olan kıvama gelene kadar pişirelim çorbamızı. Ardından tuz ve karabiberini ekleyerek tatlandıralım. Farklı bir tencerede erittiğimiz tereyağında acı biberli sosla servis edelim. Afiyet olsun! 

8 3


1400'lü yıllara dayanan bu yemeğin içeriğini görünce tam saray yemeği diyeceksiniz!

Malzemeler; 
800 gr kuzu gerdan, 50 gr tereyağı, 10 arpacık soğan , 50 gr kuru üzüm, 50 gr mürdüm eriği, 50 gr kuru kayısı, 50 gr kuru incir, 2 çay kaşığı bal, 2 çay kaşığı sumak, 2 su bardağı ılık su, tuz. 

Hazırlanışı; Isıtılan tencerede tereyağımızı atıp etlerimizi güzel bir şekilde mühürlüyoruz. Ardından arpacık soğanlarımızı atıp 4-5dk soteliyoruz. Ilık 2 bardak suyumuzu da ilave ettikten sonra kısık ateşte 45 dk kadar pişiriyoruz. Pişen kuzularımıza kuru üzüm, erikleri ve sumağı da ekleyerek 5 dk daha pişirelim. Ayrı bir tavada badem, kayısı ve inciri tereyağında kavuralım. Pişen yemekle bu karışımı birleştirerek padişahlara layık bir yemeği tadabilirsiniz. Yanında da güzel bir pirinç pilavı ile afiyet olsun!

8 4


Malzemeler;   750 ml süt, 180 gr irmik,5 yumurta,  2 parça damla sakızı, 75 gr toz badem, 1.5 su bardağı toz şeker,  2 su bardağı su,  1 çay kaşığı limon suyu, üzeri için file badem. 

Hazırlanışı; Şerbet için, su ve şekeri tencereye alıp kaynatın. Limon suyunu ekleyip 2 dakika daha kaynatıp tencereyi ocaktan alın. Süt, irmik ve dövülmüş sakızı başka bir tencereye alıp kısık ateşte karıştırarak pişirin. Koyulaştığında tencereyi ocaktan alın. Karışım biraz soğuduğunda yumurtaları teker teker ekleyip iyice karıştırın. Yağlanmış fırın tepsisine harcı yayıp üzerini kaşığın tersiyle düzleyin. Üzerine toz badem serpin. 200 derece fırında 35 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız tatlının üzerine ılık şerbeti gezdirin. Şerbeti çekene kadar bekletin. Üzerine file fıstık serpiştirip servis yapın..

8 5


Demirhindi şerbeti Osmanlı zamanında birçok derde deva olarak bilinirdi. Çünkü o zamanlar nerdeyse 40 çeşit baharatla yapıldığı söylenmektedir  Hatta Kanuni Sultan Süleyman'ın demirhindi şerbeti ile ilgili bir hikayesi var ki o da “Kanuni Sultan Süleyman sıcak bunaltıcı bir yaz günü Yeniçeri ziyaretinde susamış ve soğuk bir şerbet istemiş. Padişaha ait bir tas içinde hemen buz gibi bir demir hindi şerbeti ikram edilmiş. Kanuni bu şerbeti o kadar çok sevmiş ki o tası altınla doldurtup, şerbeti yapan ustayı ödüllendirmiş.”

8 6