Pratik iftar menüsü örneği 4 Haziran Pazartesi 2018
Elmaelma.com okurları için bugün iftar menüsü için en pratik tarifleri bir araya getirdik! Sizde bu tariflerden yararlanabilirsiniz.
Akşam ne hazırlayacağım? Kaygısını güdenler için bugün zamandan kazanabileceğiniz elinizin altındaki malzemeleri kullanabileceğimiz tarifleri bir araya getirdik. Sizde yapımı oldukça kolay ve pratik olan çorbadan tatlıya kadar hazırladığımız bu tarifleri akşam iftar sofralarınızda yer verebilirsiniz. Afiyet olsun...
MANTI ÇORBASI
MALZEMELER
1 büyük su bardağı mantı
3/4 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığınane
1 tatlı kaşığıpul biber
1 tatlı kaşığıtuz
6 su bardağısebze suyu
Nasıl yapılır? Soğanı yemeklik doğrayın ve 1 yemek kaşığı sıvı yağı kızdırıp soğanı kavurmaya başlayın. Soğanlar iyice yumuşayınca üzerine 6 su bardağı tuzlu su ekleyip mantıları haşlanmaları için suya atın. Mantıların haşlanmasına yakın içerisine nohutları da ekleyin.
Başka bir tencereyede sıvı yağ ve tereyağı kızdırın, unu ekleyin ve hafif kokusu çıkana kadar kavurun.
Şalçayı da ekleyin onun da hafif kokusu çıkana kadar kavurun.
Mantıların haşlandığı sudan 1 kepçe alıp unlu karışımın üzerine dökün ve karışımı açın.
Daha sonra 1 kepçe daha döküp unların topaklarının açılmasını sağlayın ve en sonunda, mantılar iyice pişince bütün mantıları, nohutları ve suyu unlu karışıma ekleyin ve kıvam bulana kadar hafif hafif karıştırarak pişirin. Yoğurt ve yumurta sarısını dışarıda bir kasede çırpın. Sonra çorbayla ılıştırıp bütün kaseyi yavaş yavaş, çorbayı karıştıra karıştıra tencerenin içine dökün. Tıkırdamaya başladıktan sonra tuz, nane ve biberini de ekleyip karıştırdıktan sonra servise hazır hale getirebilirsiniz!
TAHİNLİ PİYAZ
MALZEMELER
3 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 adet kırmızı soğan
1 çay kaşığı tuz
1/2 adetl imonun suyu
2 yemek kaşığı tahin
1 tatlı kaşığı sirke
3 yemek kaşığı ılık su
6 adet cherry domates
1 adet haşlanmış yumurta
1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
Nasıl yapılır? Ölçülü kuru fasulyeden 3 yemek kaşığı haşlanmış fasulyeyi ezin.
Tahin, limon suyu, tuz, sirke ve suyu karıştırın. Pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar tahinli sosu ezerek karıştırın. Eğer sulu bir kıvam olmasını isterseniz su oranını artırabilirsiniz.
Kırmızı soğanı iri iri doğrayın ve 2,5 su bardağı haşlanmış fasulyeyle iyice harmanlayın. Domatesleri ortadan ikiye bölün ve maydanozları ince ince kıyın. Yumurtayı da bu aşamada haşlayın ve hazırlayın. Servis tabağına kırmızı soğanlı piyazlı yerleştirin ve tahinli sosu ilave edin.
Domatesleri ve haşlanmış yumurtayı zevkinize göre yerleştirin. İnce kıyılmış maydanoz ve zeytinyağını da piyazınızın üzerinde gezdirerek servise hazır hale getirebilirsiniz.
KABAK GRATEN
MALZEMELER
3 adet büyük boy kabak
350 gram kıyma
1 adet büyük boy soğan
2 diş sarımsak
2 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet küçük boy havuç
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 adet defne yaprağı
1 su bardağı kaşar peyniri
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağ
1 litre süt
7 yemek kaşığı un
70 gram tereyağ
1 tutam muskat cevizi rendesi
1 çay kaşığı tuz
Nasıl yapılır? Kabakları yıkadıktan sonra boyuna ince uzun dilimler halinde kesin. Kaynamakta olan tuzlu suya atın ve 3 dakika kadar pişirin. Kaynar sudan çıkarıp soğuk suya atın. Birkaç dakika kadar sonra suyunu süzdürmek için bir süzgeçe alın. Soğanları yemeklik doğrayın, havuçları mümkün olduğunca minik küpler halinde doğrayın, sarımsakları ezin, domatesleri küp küp doğrayın.
Sıvı yağı tavaya alın, kızınca yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin. 2-3 dakika soteledikten sonra tereyağını ekleyin.
Soğanlar hafif yumuşayınca sarımsak ve havuçları da ekleyin.
Birkaç dakika sonra domatesleri de ekleyip biraz yumuşamalarını bekleyin ve kıymayı ekleyip kavurmaya başlayın. Kıyma, kavrulmuş gibi gözükmeye başlayınca salçayı da ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin. Üzerine 3/4 su bardağı sıcak su ekleyin, baharatlarını da koyup kısık ateşte tıkırdamaya bırakın.
Diğer tarafta beşamel sosu hazırlayın. Tereyağı eritin, unu eleyerek ekleyin. Unun kokusu çıkınca sütü eklemeye başlayın ama eklerken bir yandan da çırpmayı ihmal etmeyin. Kaynamaya başlayan süte tuz ve baharatlarını da ekleyip 10 dakika kadar tıkırdamaya bırakın. Fırınınızı 200 derecede ısıtın. Bir fırın kabının dibine önce bir miktar beşamel sos sürün. Sonra kabak dilimlerini aynı lazanya yaprağı döşermiş gibi tek sıra döşeyin.
Üzerine kıyma sos gezdirin, onun da üzerine beşamel sos ve tekrar kabak dilimleri.
4. sıra kabağı dizdikten sonra sadece beşamel sos gezdirin ve rendelenmiş kaşar peynirinden serpin. Önceden ısınmış fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık yarım saat pişirin.
VEZİR PARMAĞI
MALZEMELER
100 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 adet yumurta
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 su bardağı un
1 su bardağı irmik
2 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
Nasıl yapılır? Tereyağı, sıvıyağ, yumurta ve yoğurdu bir kaba alarak güzelce karıştırın. Geri kalan malzemeleri üzerine ekleyerek yoğurun ve orta yumuşaklıkta bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak parmak şekli verin ve irmiğe bulayarak tepsiye yerleştirin.
Önceden ısıtılımış 180 derece fırında 25 dakika pişirin.
5 dakika kadar dinlendikten sonra soğuyan şerbeti üzerlerine dökün.
Şerbeti ara ara tatlıların üzerine gezdirerek dinlendirdikten sonra afiyetle tüketin.
Şerbeti için; 2 su bardağı şekeri ve 2,5 su bardağı suyu bir tencereye alarak kaynatın. Daha sonra
üzerine limon suyunu ekleyip birkaç dakika kaynadıktan sınra ocaktan alarak soğumaya bırakın.