İftarda Türkmen sofrasına davetlisiniz

İçinden eti, baharatı, irmiği ve mayası eksik olmayan Türkmen yemekleriyle günün en iyi aşçısı siz olacaksınız.

İrmikli, bulgurlu, tereyağlı tam bir besin deposu olan 'Keşam Çorbası' ile açacağınız iftarınıza, karanfil ve sarımsağın birbirine özgü kokularıyla yoğrulmuş 'Sarma Et' ile devam edeceksiniz.
Sonrasında gelen, ana yemek kıvamındaki 'Türkmen Pilavı' ve ara sıcak olarak tüketebileceğiniz 'Katlama' ile sevdiklerinizi şaşırtacaksınız. 'Semola' tatlısı ise bu enfes ziyafetin ödülü olacak.

Çorba
Keşam (Türkmen) Çorbası

Malzemeler


1 çay bardağı köftelik bulgur
1/2 çay bardağı irmik
Yarım kilo süzme yoğurt
6 su bardağı su
3-4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber

Çorbanın tarifi

Süzme yoğurdun üzerine su ilave edilerek iyice ezilir Pütürsüz hale gelen karışımın içine köftelik bulgur ve irmik ilave edilerek karıştırılır

Birkaç kez karıştırıldıktan sonra tencere ocağa alınır ve karışım kaynayana kadar tahta kaşıkla devamlı karıştırılır İnce bulgur piştiği zaman tencere ocaktan alınır

Bir tavaya tereyağı ve zeytinyağı konduktan sonra ocak yakılır Kızdırılan yağın içine dövülmüş sarımsak ilave edilir ve altüst edildikten sonra pişen çorbanın üzerine ilave edilir Yeterli miktarda tuz ilave edilir

Ana yemek
Sarma Et

Malzemeler


1 kilo biftek
3 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
1 baş sarımsak
8-10 adet karanfil
1 çorba kaşığı salça
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

Yemeğin tarifi

Biftekler boş olarak rulo yapılır. Yorgan ipiyle açılmaması için sarılır. Ruloların üzerine çizikler atılır. Bu çiziklerin içine karanfil ve sarımsak sokulur.

Tavaya tereyağı konur. Rulolar renk alacak kadar kızartılır. Bir kenara çıkarılır. Aynı yağda yarım daire şeklinde doğranmış soğan, tuz ve karabiber kavrulur.

Soğanlar şeklini kaybedince rulolar atılır. 1,5 su bardağı suyla karıştırılmış salça eklenir. Kapak kapatılır. 40 dakika kadar pişirilir.

Pilav
Türkmen Pilavı

Malzemeler


3 tane küçük havuç
1 tane büyük ya da 2 tane orta boy kuru soğan
2 tane domates
Tavuk butu / başka kısımları da olabilir ya da kırmızı et. Ne kadar bol etli olmasını istiyorsanız miktarı ona göre siz belirleyin.
3 su bardağı pirinç
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kadar salça
Yeterli miktarda tuz ve kimyon

Pilavın tarifi

Havuçları boylamasına ince, kibrit çöpü boyutunda kesin. Rende yapılmayacak. Pişerken eriyip yok olmalarını istemiyoruz.

Bol soğanlı olursa güzel oluyor. Soğanları yarım ay şeklinde doğrayın. Kırmızı et olursa kuşbaşı doğrayın. Tavuk but kullanılacaksa dersini alıp vakit varsa tuzlayıp bir akşam bekletilmeli.

3-4 kez yıkanmış pirinçleri ılık suda bekletin. Domatesleri kabuklarını soymadan ikiye bölüp, yarım ay şeklinde kesin, aksi takdirde pişme sırasında eriyip yok olurlar.

Sıvı yağı iyice kızdırdıktan sonra önce tavukları atalım, nar gibi kızarsınlar. Et kullanılacaksa tavuk kadar kızarmaması gerekiyor, aksi takdirde çok sert olurlar. Kuru soğanları da atıp kızarmaları sağlandıktan sonra domatesleri de ekleyin. Domatesler biraz sularını bıraktıktan sonra havuçları ekleyin, kavrulsunlar. Salçayı da ekleyip karıştırın.

Tüm malzemelerin üstünü örtecek kadar su koyup 10 dakika kadar kaynatın. Et kullanılıyorsa su miktarı biraz daha fazla olsun. Kaynadıktan sonra altını kısıp bir 10 dakika da bu şekilde pişsinler. Pirinçleri malzemelerin üstüne yaydırın. Alt malzemeyi karıştırmadan biraz daha sıcak su ekleyin. Bu aşamada tuz ve kimyon da eklenir.

Kaynama olduktan sonra alt malzemeyi üste çıkarmadan pirinci harman edin. 10 dakika kısık ateşte piştikten sonra 15 dakikada altını kapatıp demlendirin. Tencerenin üstünü gazeteyle kapatıp bir sofra örtüsüyle de sararsanız hem güzel demlenir hem de sıcaklığını uzun süre muhafaza eder.

Sunum yaparken tencere açılıp yavaşca malzemeler harmanlanıyor. En önce pilav kısmı tabağa yerleştiriliyor sonrasında etler ya da tavuklar güzelce yerleştiriliyor.

NOT: Eklenen su miktarı gözkararı olmakla beraber pirincin cinsine göre değişiyor, Türkmenler genelde yasmin pirinci kullanıyorlar.

Ara sıcak
Katlama

Malzemeler


2 bardak un
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı yoğurt
2 tatlı kaşığı maya
1 tutam tuz
1,5 bardak ılık su

Tarifi

Yukarıdaki malzemeleri karıştırıp 3 - 4 saat dinlendirip mayalanmasını bekleriz. Bu arada 2 bardak şeker 1 bardak sudan ve azcik ilave etttiğimiz limon suyundan bir şerbet hazırlayıp soğumaya bırakırız.

Hamurumuz mayalandıktan sonra, iyice kızarmış yağın içine tatlı kaşığı ile aldığımız hamurları atarız. Pembeleşince de yağdan çıkarıp soğuk şerbetin içine atarız; Biraz bekledikten sonra oradanda alıp servis tabağına dizilir, arzuya gore isterseniz üzeri hindistan cevizi ile süslenir veya öylede sevis yapılabilinir.

Tatlı
Semola

Malzemeler


3 su bardağı süt
2 su bardağı su
1 su bardağı şeker
1 su bardağı irmik
Yarım portakal kabuğu rendesi
1 çay bardağı antep fıstığı
1 çay bardağı ceviz

Tatlının tarifi

Tencereye süt, şeker ve su konur. Orta ateşe yerleşirilir. Isınmaya başlayınca irmik atılır. Sürekli karıştırarak göz göz olana kadar pişirilir.

Ateşten almadan hemen önce portakal kabuğu, iri dövülmüş antep fıstığı ve ceviz eklenir, karıştırılır. Kare şeklinde fırın kabı hafif ıslatılır ve karışım dökülür, düzeltilir.

Buzdolabında 3 saat kadar bekletilir. Kare keserek servise sunulur.