İftar masamızda Artvin yemekleri var

Nefes kesen doğal güzelliğiyle Doğu Karadeniz'in incisi Artvin'in yemeklerini sofralarınıza taşıyoruz.

Artvin'e özgü 'Aş Çorbası' ile açacağınız iftarınıza 'Ekşili Lahana' ile devam edeceksiniz. Bal kabağının o hoş tadının hakim olduğu 'Kabaklı Pilav' ve kıvrım kıvrım  görüntüsüyle sizi cezbedecek 'Siron (Silor)' sonrasında gelecek iki güzel tat olacak. Rendelenmiş salatalık ve öğütülmüş ceviz / fındık ile yapılan cacıkla serinleyeceksiniz. 'Ballı Lokum Tatlısı' ise bu enfes ziyafetin ödülü olacak.

Çorba
Aş Çorbası

Malzemeler


2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
150 gram kıyma
4 su bardağı su
1 su bardağı kırmızı mercimek
Damak tadınıza göre tuz, karabiber, kuru nane

Çorbanın tarifi

Mercimeği tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyin. Yumuşayana ve suyunu çekene kadar haşlayın.

Soğanın kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Sıvıyağı çorba tenceresine alıp kızdırın. Üzerine soğanları ekleyip rengi değişene kadar kavurun. Salçayı ve kıymayı ilave edip kavurmaya devam edin. Üzerine 4 su bardağı suyu ekleyip kaynamaya bırakın.

Çorba bir taşım kaynadıktan sonra haşlanmış mercimeği ekleyin. Aradabir karıştırarak orta dereceli ateşte 10 dakika pişirin. Ocaktan indirmeden önce baharatlarını ve tuzunu ekleyin. Sıcakken kâselere pay edip servis yapın.

Ana yemek
Koraveli Phali (Ekşili Lahana)

Malzemeler


Yeteri oranda lahana
3 - 4 tanen ekşi erik (erik yoksa 1 çay kaşığı erik ekşisi de olur)
1 tutam kişniş
1 adet küçük boy sarımsak
2 - 3 avuç mısır unu
1 yemek kaşığı tereyağı,
Tuz

Yemeğin tarifi

Lahanalar iyice yıkanır ve dallarıyla beraber elle veya bıçakla 3 - 4 parçaya bölünür ve haşlama suyuna atılır. Biraz kaynatılır.

Kaynatılan lahanaların suyu süzülür ve üzerine kaynak su dökülür. Lahana pişince tencerenin içinde 2 - 3 avuç mısır unu yavaş yavaş eklenerek ezilir.

Ezme işlemi bitince içine ekşi erikler atılır ve tekrar ateşe konur. Erikler pişince çıkarılır ve çekirdekleri çıkarılır ve  tekrar lahananın içine atılır.

Başka bir kapta 1 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Eriyen yağın içine sarımsak ezilerek eklenir ve kavrulur.

Kişniş de aynı şekilde ezilir ve yağ ile kavrulur.Bu karışım ateşteki lahananın içine eklenir. Tuz ilave edilir. Karıştırılır.

Not: Mısır ekmeği ile yenilmesi tavsiye edilir.

Pilav
Kabaklı Pilav

Malzemeler


2 dilim balkabağı
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz

Pilavın tarifi

Pirinci ılık tuzlu suda 1 saat bekletin. Kabağı temizleyip, yıkayın ve küp şeklinde doğrayıp tencereye koyun. 2 bardak su ekleyip, kısık ateşte 15 dakika pişirin.

Tereyağını eritin. Suyu süzülmüş pirinci koyup kısık ateşte 10 dakika karıştırarak kavurun. Üstüne haşlanmış kabak, 3 bardak sıcak su ve tuz koyun.

Pilav suyunu çekene kadar pişirin. Ocağın altını kapatıp, pilavı havalandırın. 10 dakika dinlendirip servis yapın.

Ara sıcak
Siron (Silor)

Malzemeler


1 tatlı kaşığı kuru maya ya da 20 gram yaş maya
1 çay kaşığı silme tozşeker
Maya için yarım çay bardağı ılık su
10 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Hamur için 1,5 su bardağı su

Üzeri için:

Bir çaydanlık kaynamış su
3 - 4 diş sarmısak
Yarım kilo yoğurt
2 yemek kaşığı tereyağı

Böreğin tarifi

Mayanızın üstüne yarım çay bardağı ılık su ve tozşekeri ekleyip karıştırın ve kabarması için karışımı  10 - 15 dakika bekletin.

Mutfak tezgâhında ya da büyükçe bir kabın içinde un ve tuzu harmanlayın ve mayalı sıvı karışımınızı una ekleyin. 1,5 su bardağı suyu yavaş yavaş yedirerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın.

Eğer tarifte belirtilen su miktarı yeterli gelmezse istenen kıvamı elde etmek için hamura azar azar su ekleyin.Hamurunuzu nemli bir bezle örterek soğuk olmayan bir alanda kabarması için dinlenmeye bırakın (hamurunuz kendi büyüklüğünün 2 katına ulaşmışsa yeterince kabarmış demektir. Ortamın sıcaklığına göre 15-30 dakika yeterli olacaktır).

Hamurunuz kabardıktan sonra tezgahta kısa bir süre yoğurup hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler koparın ve bezeleri yufka halinde açın. Açtığınız yufkaları sac üzerinde her iki yüzünü çevirerek pişirin. Eğer sacınız yoksa aynı işlemi genişçe bir tavada yapın.

Yufkalar sıcakken yufkayı bir tarafından başlayarak sıkıca sarın. Sardığınız yufkaları enine, bir parmak ara ile kesin. Bu küçük parçaları sırayla bir tepsi içine tepsi dolana kadar dizin. Üstüne kaynar su dökün ve demlenmeye bırakmak için üstünü kapatın.

Demleme işlemi ardından üstüne sarmısaklı yoğurt dökün ve eritilmiş tereyağını da yoğurdun üstünde gezdirip servis edin.

Cacık
Cevizli / Fındıklı Cacık

Malzemeler


2 orta boy salatalık
2 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı öğütülmüş fındık ya da ceviz
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Bir tutam dereotu, maydanoz
Tuz

Cacığın tarifi

Salatalıklar soyulur, rendelenir ve yoğurt ilave edilir.

Kıyılmış maydanoz, dereotu, ceviz / fındık, rendelenmiş sarımsak ve tuz eklenerek karıştırılır. Zeytinyağı ile süslenir.

Tatlı
Ballı Lokum Tatlısı

Malzemeler


200 gram çifte kavrulmuş ve doğranmış lokum
125 gram elma püresi
1 yumurta
7 - 8 yemek kaşığı un
10 yemek kaşığı müsli
10 yemek kaşığı doğranmış ceviz
10 yemek kaşığı bal
1 çay kaşığı toz tarçın

Tatlının tarifi

Fırın 170 derece ısıtılır. Fırın tepsisine yağlı kağıt yayılır. Tüm malzemeler karıştırılır ve 1 - 2 cm yüksekliğinde fırın tepsisine yayılır. 25 - 30 dakika fırına atılır.

Fırından çıkarılıp ılımaya bırakılır. Ilıyınca dikdörtgen parçalara kesilir servis yapılır.