4 kolay iftar yemeği tarifi (18 Mayıs 2018 iftar menüsü)

18 Mayıs 2018 cuma günü iftar yemekleri elmaelma.com'da. Bugünkü iftar menüsünde kremalı domates çorbası, tavuk kokoreç, pazı sarması, tahinli pekmezli kek var.

4 kolay iftar yemeği tarifiyle bugünkü iftar sofralarınızı şenlendirebilirsiniz. Bugünkü iftar menüsünde sizin için kremalı domates çorbası, tavuk kokoreç, pazı sarması ve tahinli pekmezli kek tarifi hazırladık. 

SAĞLIKLI BİR BAŞLANGIÇ: KREMALI DOMATES ÇORBASI TARİFİ

Hazır taze domates mevsimi geldi Ramazan için iyi bir domates çorbası yapmadan olmaz. İşte kremalı domates çorbası tarifi ve malzemeleri

Malzemeler: 3 adet domates, 5 çorba kaşığı salça, 3 çorba kaşığı un,1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, 3 çorba kaşığı tereyağı ya da sıvıyağ, 1 su bardağı süt veya 1 kutu krema (200 ml süt kreması), 4-5 su bardağı su, tuz, karabiber

Kremalı Domates Çorbası Yapılışı: Domateslerin kabukları soyulup küçük küçük doğranır. Un ve yağ bir tencereye alınıp hafifçe kavrulur. Salça ve doğranan domatesler de eklenerek kavurmaya devam edilir. Su ve tuz ilave edilerek çorba kaynamaya bırakılır. Kaynamakta olan çorbaya süt veya krema ilave edilir.

Bir kere kaynayınca ocak kapatılır ve domates çorbası blendırdan geçirilir. Rendelenmiş kaşar peyniri ile birlikte sıcak olarak servise sunulur.

Kremalı Domates Çorbası Püf Noktası: Domates çorbasını et suyu yerine sıcak tavuk suyu kullanarak da hazırlayabilirsiniz. Kızarmış ekmek dilimleri hatta mümkünse sarımsaklı ekmekler çorbaya ayrı bir tat katar. 

TAVUK KOKOREÇ NASIL YAPILIR?

Bugünkü iftar menüsünde ana yemek olarak Arda Türkmen'in tariflerinden biri olan Tavuk kokoreçi seçtik. 

Tavuk Kokoreç Malzemeleri: Ayçiçek yağı, 4 adet tavuk kalça,  4 – 5 adet sivri biber, 2 diş sarımsak, 2 adet domates, 1 tutam kimyon, 1 tutam pul biber
1 tutam kekik, tuz, karabiber. 

Tavuk kokoreç tarifi: Tavanızı ocağa alın ve altını açıp ısıtın. Tavukları küçük küpler olacak şekilde doğrayın. Isınan tavanıza ayçiçek yağı ekleyip tavukları ilave edin ve kavurmaya başlayın. Sivri biberleri ince ince dilimleyin, domatesleri dörde bölün ve iç çekirdeklerini alıp etli kısmını küçük küpler olacak şekilde doğrayın.

Tavuklar hafif pişmeye başladığında biberleri tavaya ilave edin. Bir adet sarımsağı ekleyip kavurmaya devam edin. Biberler yumuşadıktan sonra doğradığınız domatesleri de ilave edip kavurun. Domatesler kendini bıraktığı sırada baharatları ekleyerek tatlandırın ve ocaktan alıp servis edin.

PAZI SARMASI TARİFİ

Pazı sarması için gereli malzemeler,  pazı, pirinç (1 Yemek Kaşığı), kıyma (100 gr), domates, havuç, soğan, tuz, karabiber, pul biber, maydonoz, taze nane

Pazı Sarma Sosu için; krema , tuz, limon suyu

Pazı Sarma Püf Noktası: Pazı yapraklarını ilk kaynar suda 1-2 dakika bekletip çıkartın. Daha sonra soğuk su içinde 1-2 dakika bekletip şoklayın. Haşlanmış pazı yapraklarının kalın damarlarını keskin bir bıçak yardımıyla önceden alın, ince damarları ezerek yumuşatın. Sıcak suyla hazırladığınız sos karışımının dolmaların üzerini geçmemesine dikkat edin.

Pazı Sarma Yapılışı: 100 gr kıymamızın içine kuru soğanı küçük küpler halinde yemeklik doğrayın. Pirincin fazla suyunu süzdürün. Ayıklanmış maydanoz ve nane yapraklarını incecik kıyın. Ortadan ikiye kesip uç kısımlarını aldığınız domatesleri küçük küpler şeklinde doğrayın. İç harcın içine sumak, tuz, karabiber ve pul biber ilave edin.

İç harcı tamamladıktan sonra hepsini karıştırın.

Büyüklüklerine göre en fazla iki eşit parçaya böldüğünüz pazı yapraklarını tezgah üzerine alın. Üstte kalan damar kısımlarını keskin bir bıçak yardımıyla alın ya da ezerek üzerinden geçin.

Yaprakların orta kısımlarına hazırladığınız iç harçtan bir yemek kaşığı kadar alıp yayın. Kenar kısımlarını içe doğru katlayıp çok sıkı olmayacak şekilde sarın. Aynı işlemi iç harç bitene kadar tüm yapraklara uygulayın.

Sarma tenceresinin tabanı için yarım havuç ve soğan koyup tabağı üzerine kapatın. Yan yana sıra halinde pazı sarmalarınızı dizin.

Hazırladığınız sosu aşağı yukarı dolmaların hizasına gelecek şekilde tencereye aktarın. Ağırlık yapması için geniş bir servis tabağını üzerlerine kapatın. Kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte, kontrollü olarak 25-30 dakika kadar pişirin. Ilık ya da sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.

TAHİNLİ PEKMEZLİ KEK NASIL YAPILIR?

İftar sonrası tatlı lezzeti için de tahinli pekmezli kek öneriyoruz. Tahinli pekmezli kek için gerekli malzemeler listesi şöyle:

- 4 adet yumurta
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı ayçiçek yağı
- 1 su bardağı süt
- 3 su bardağı un
- 1 paket vanilya
- 2 paket kabartma tozu
- 1 avuç ceviz – ince kıyılmış
- ½ su bardağı tahin
- ½ su bardağı üzüm pekmezi
- Üzeri için Malzemeler
- 2 yemek kaşığı tahin
- 3 yemek kaşığı üzüm pekmezi
- 2 yemek kaşığı süt
- 1 avuç ceviz – ince kıyılmış

Yapılışı: Bir karıştırma kabında toz şeker ve yumurtayı toz şeker iyice eriyip kabarana kadar çırpın. Üzerine ayçiçek yağı ve sütü ilave edip karıştırın. Un, vanilya ve kabartma tozunu eleyerek çırptığınız karışıma ilave edip spatula yardımı ile dışardan içeri doğru yavaşça karıştırın. İnce kıydığınız cevizleri harcın içine ekleyin. Tahin ve pekmezi karıştırın. Hazırladığınız kek harcından 1 su bardağı ayırın. Ortası delikli kek kalıbınızın içini iyice yağlayın ve harcı içerisine koyun. Ardından ayırdığınız kek harcını ve karıştırdığınız tahinle pekmezi karıştırıp kek kalıbınıza ilave edin. Bir çubuk yardımıyla tahinli karışımı, sade olan karışıma karıştırın ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 45 – 50 dakika pişirin. Pişen kekinizi bir telin üzerine alıp soğumaya bırakın.

Bir karıştırma kabında tahin, pekmez ve sütü karıştırarak hafif akışkan bir kıvam elde edin. Ardından hafif soğuyan keki servis edeceğiniz tabağa alın ve hazırladığınız tahin pekmezli karışımı üzerine gezdirin. İnce kıyılmış cevizle süsleyerek servis edin.