Küflenmiş gıdalar yenir mi küflü kısımlar atılıp yenirse bir zararı olur mu?
Peynir, yoğurt, salça gibi besinler bazen bozulmaktan bazen de tarihi geçtiğinde küflenebilir. Peki küflenmiş kısımlar atılıp besinler yenebilir mi?
Özellikle peynir, yoğurt, salça ekmek gibi besinler fazla kalmaktan küflenmeye maruz kalır. Doğru bilinen en büyük yanlış küflü kısmını atılıp yenmesidir. Küflü kısımlar atılsa da aşağı kısma da bakteriler erişir.
KÜFLÜ BÖLGE KESİLİP YENİR Mİ?
DIşı küflenmiş ama iç yapısı çok sert olan havuç, elma, lahana vb. sert klasik yada kaşar peynirler küflenen bölge min 2 cm kesilerek tüketilmeye devam edilebilir ancak bu gıdalarda bile nemli, özellikle kaygan bir yapı oluşmuşsa dikkatli davranmak gerekir. Kaymaklı yoğurtta kaymak kısmı çok yağlı olduğundan bazen hızlı küf gelişimi oluşuyor burada yine küf aşağıya doğru inmiş olabilir ama yeni gözlemliyorsanız kaymağını atıp yoğurdu tüketebilirsiniz. Unutmayın risk yine de var ve göremediğimiz iç mantarlar anında değil uzun vadede sağlığımızı bozmakta.
KESİLSE DAHİ TÜKETİLMEMELİDİR
Yoğurt, krema, reçel, salça, ekmek,meyve suları gibi nemli ve su oranı yüksek, kırmızı et beyaz et sosis salam gibi et ürünleri, yumuşak sebze&meyveler özellikle dolapta arka tarafta unutulmuşlar (salatalık, domates, şeftali vb.) ve pişmiş tüm yemeklerde küflenme varsa o bölge kesilse bile gıda tüketilmemelidir. Ekmekte istisnai olarak yeni başlamış beyaz yada açık mavi küçük hafif kabuk küflenmelerinde kabuk kısmı atılıp kalan kısım kızartılarak yenmek şartıyla tüketilebilir.