Yeşil yapraklı sebzelerin faydaları nelerdir?
Dereotu
Son zamanlarda yapılan çalışmalar dereotunun iştahı kapattığı yönündedir. Böylece daha rahat diyet yapmanıza yardımcı olmaktadır.
Kansere karşı koruyucudur. Emziren bireylerde anne sütünü artırıcı özelliği mevcuttur. A, C ve E vitaminlerinden zengindir. Özellikle sigara dumanına maruz kalan sosyal içicilerde vücutta oluşan bazı toksinlerin temizlenmesinde yardımcıdır. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarını önlemede yardımcıdır. Metabolizmayı temizler ve vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar. Ağrı ve krampları önler. Sinirleri yatıştırır ve stresi azaltır. İshale iyi gelir ve hazımsızlık sorununun çözümüne yardımcı olur. Anti-histaminik özelliği ile alerji, hapşırma ve öksürüğe iyi gelmektedir. Hormonları düzenleyerek adet kanamalarını düzenler. İçerdiği yüksek kalsiyumla kemik ve diş sağlığında özellikle menopoz dönemindeki bayanlarda görülebilecek kemik kayıplarına karşı koruyucudur. Yapılan çalışmalarda düzenli tüketimi trigliserid düzeyini % 50, toplam kolesterolü ise % 20 oranında düşürdüğü kanıtlanmıştır. Yapılan çalışmalarda bazı mikropların gelişimini engellediği kanıtlanmıştır.
Yine yapılan çalışmalarda fazla mide asidi üretimini baskılayarak mide lezyonu (ülser vb) gelişimini önlediği kanıtlanmıştır.
1 avuç (ortalama 28 gram) taze dereotu;
12 kalori olup,
Günlük A vitamini ihtiyacının %43’ünü,
Günlük C vitamini ihtiyacının %40‘ını karşılamaktadır.