Tiroid kanserinin belirtileri nelerdir kadınlarda daha çok görülüyor!

Tiroid kanserinin belirtileri nelerdir? Boynunuzdaki şişlikler tiroid kanseri habercisi olabilir! İşte tiroid kanseriyle ilgili tüm merak edilenler!

Tiroid kanseri nedir? Tiroid kanserinin belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Çernobil'le birlikte ülkemizde yaygın bir şekilde görülen kanser türlerinden biri de tiroid kanseridir. Diğer kanser türlerine göre görülme sıklığı daha az da olsa bu hastalık sinsice ilerleyen bir kanser türüdür. Tiroid kanseri hakkında tüm merak edilenleri Genel Cerrahi Onkolojik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr Sadık Yıldırım'dan öğrendik. 

TİROİD KANSERİ KADINLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR 

Tiroid bezinin hücrelerinden köken alan kanser türü olan tiroid kanseri, diğer kanser türlerine göre daha az görülmektedir. Doğru tedavi ve tanı uygulanırsa hastalık çabucak iyileşir ve ortadan kalkar. Böylece kişi uzun süre yaşayabilir. Tiroid kanserinin toplumda görülme sıklığı %4,2'dir. Tiroid kanserinin kadınlarda görülme olasılığı erkeklere oranla daha fazladır. 

RADYOAKTİF MADDELERE MARUZ KALAN KİŞİLERDE GÖRÜLÜYOR

Bu kanser türünün tam olarak neden olduğu bilinmemektedir. Yapılan araştırmalara göre kansere neden olan şeyin radyoaktif maddelerin olduğu tespit edilmiştir. Yani bir kişi radyoaktif maddelere maruz kaldıysa, o kişide tiroid kanseri görülme riski daha fazladır. 

ÇERNOBİL'LE BİRLİKTE BÖLGEDE KANSER GÖRÜLME SIKLIĞI ARTMIŞTIR 

Tarihimizin en acı olaylarından biri olan Çernobil olayı bu duruma örnek verilebilir. Bu bölgede yaşayan kişilerin hemen hemen hepsi kanser nedeniyle hayatlarını kaybettiler ve genel olarak o bölgelerde yaşayan kişilerde tirod kanseri görülme sıklığı da artmıştır. 

SİNSİCE İLERLEYEN BİR HASTALIKTIR 

Tiroid kanseri olan kişilerde genellikle bir belirti olmaz. Tiroid kanseri genel olarak sinsice ilerleyen bir hastalıktır. Bazı vakalarda lenf bezleri büyümüş ya da boyunda kitle meydana gelmiştir. Hastaların az bir kısmında ise boğazda sıkıntı hissi, ağrı, nefes almada güçlük çekme, ses kısılması, yutma güçlüğü olabilir.

KAN TESTİ İLE TEŞHİS KONULMAKTADIR 

Tiroid kanseri teşhisi konulması için bazı tetkikler yapılmaktadır. Bunlardan birincisi kan testidir. Kan tesitinin yapılmasındaki amaç kandaki hormonların miktarını belirlemek amaçlıdır. Sadece kan testi ile teşhis konulmamaktadır. Çünkü bazen tiroid kanserlerinde bu değerler yüksek bazen de alçak çıkabiliyor. Bu nedenle diğer tetkiklerinde yapılması gerekmektedir. 

TAM OLARAK TEŞHİS KONULMASI İÇİN BİYOPSİ ŞARTTIR 

Tiroid kanseri teşhisinin tam anlamıyla konulması için kişiden biyopsi alınması gerekir. Ayrıca tiroid kanseri tanısında en önemli tetkiklerden birisi olan sintigrafi uygulanır. Kitle ya da nodülün görüntüsü hakkında bilgi verir. Bunun dışında ince iğne aspirasyon biyopsisi denilen yöntem uygulanır.