Sinüzit nedir bu belirtilere dikkat!

Sinüzit nedir? Sinüzit tedavisi nasıl yapılır? İşte tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açan sinüzit hakkında tüm merak edilenler!

Soğuk havalarla birlikte ortaya çıkan grip,nezle ve soğuk algınlıklarının yanında en sık görülen rahatsızlıklardan bir de hiç kuşkusuz sinüzittir. Sinüzitin ihmal edildiğinde çok ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını biliyor muydunuz? Peki sinüzit nedir? Sinüzitin belirtileri neler? Sinüzit tedavisi nasıl yapılır? Sinüzit hakkında tüm merak edilenleri Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Seyhan Alkan'dan öğrendik. 

EN YAYGIN BELİRTİSİ BAŞ AĞRIDISIR 

Sinüzitin en sık görülen belirtilerinden biri öne eğilmeden ortaya çıkan baş ağrısıdır. Genellikle soğuk algınlığı ve grip sonrası aniden ortaya çıkan burun tıkanıklığı ve burun ve geniz akıntısı şikayetleri ile çok kolay teşhis edilebilen bir hastalıktır.

MUKUSUN DIŞARI ATILAMAMASINDAN KAYNAKLANIYOR 

Genel olarak sinüzitler, sinüs mukozasının ürettiği mukusun (sümük) çeşitli nedenlerle vücuttan dışarı atılamaması sonucu oluşur.Bunların dışarıya atılamamasının nedenleri genel olarak yapısal burun bozuklukları, alerji, sık enfeksiyon gibi sebepler olarak gösterilmektedir. 

İHMAL EDİLEN SİNÜZİT CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇIYOR 

Sinüzit tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir rahatsızlzıktır. Bu durum genellikle ilerlemiş kronik vakalardatedavisi ihmal edilen sinüzit için geçerli olabilen bir durumdur. Bu nedenle en kısa süre içerisinde kulak burun boğaz hastalıkları hekimine başvurmak gerekir.

HASTALIĞIN TEŞHİSİ BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ İLE KONULUYOR 

Hastalığın teşhisi; belirtilen şikayetleri olan hastaların ayrıntılı kulak burun boğaz endoskopik muayenesi ve pozitif bulgular mevcutsa akut sinüzitin olmadığı bir dönemde çekilecek olan bilgisayarlı tomografi incelemesi ile konulabilir.

BU BELİRTİLER KRONİK SİNÜZİT HABERCİSİ! 

Sinüzitin birçok belirtisi bulunmaktadır. Bunlar; yüzde, yanaklarda, çenede, dişlerinizde, alında veya göz çevresinde ağrı hissediyorsanız, ağız kokusu ve geniz akıntısı söz konusuysa, koku duyunuz azaldıysa, ara ara boğaz temizleme ve öksürük şikayetiniz varsa burunda uzun süreli kuruluk, tıkanıklık, zaman zaman kanama, sarı yeşil renkli akıntı, kabuklanma şikayetiniz varsa, sabahları göz etrafında şişlikle ve yorgun uyanıyorsanız kronik sinüzit olma ihtimaliniz fazlasıyla yüksek demektir.