Diyabetli hastalar Ramazan'da oruç tutabilir mi?

Oruç tutmak kişisel bir karardır, fakat diyabetli hastalarda kararın sağlık profesyonellerinin desteği ile alınması gerekir. Sizler için bu soruların yanıtları

Diyabet hastalarının sağlıklı bir hayat sürebilmesi için gün içerisinde yemek yemleri ve kan şekeri düzeylerini belirli bi noktada tutmaları gerekiyor. Oruç tutmak isteyen diyabet hastalarının yapılan değerlendirme ile tıbbi açıdan hastanın risk durumu belirlenir. Yüksek riskli bulunan hastaların oruç tutması önerilmez. Daha düşük riskli hastalar ise diyet, egzersiz ve tedavi düzenlemeleri ile oruç tutabilir. Diyabetik bireyler oruç sırasında doktor ve diyetisyen yardımıyla günlük kalori miktarı ayarlanmış ve ramazan ayına göre güncellenmiş bir beslenme programı uygulamalıdır. Yılın diğer aylarında olduğu gibi sağlıklı beslenme alışkanlıkları sürdürülmelidir.

KAAN ŞEKERİ ÖLÇÜLMELİ 

Yüksek riskli hasta grubunda olmamak kaydı ile hastalarımız oruç tutmayı çok istiyorsa, kan şekeri kontrolünü çok dikkatli ve sık yapmalı, düzenli doktor kontrolünde olmalı, tedavileri düzenlenmeli ve dikkatli bir beslenme programı uygulamalıdır. Tüm önerilere uyulmasına rağmen takiplerde problem yaşanıyorsa oruç tutma konusunda ısrarcı olmamak ve doktorun önerilerine uymak gereklidir. Bu hastalarımız da mutlaka Ramazan’a bir ay kala tıbbi değerlendirmeden geçmelidir. 

DENGELİ BESLENİLMELİ 

Ramazanda da yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıkları sürdürülmelidir. Bir süredir Ramazan ayı sıcak ve uzun yaz günlerine denk geliyor. Bu nedenle, vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve sıvıyı karşılayabilmek için daha fazla özen göstermek gerekir. Öncelikle sahurun kesinlikle atlanmamasını öneriyoruz. Sahuru kahvaltı gibi düşünüp, az yağlı peynir, yumurta, birkaç zeytin, çavdar veya tam buğday ekmeği, bol yeşillik tercih edilmelidir. Öğün bir bardak süt veya ayran ile zenginleştirilebilir. Öğünlerde beyaz unlu Ramazan pidesinden uzak durmak gerekir.