Sağlıklı bayram için beslenme önerileri

Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Yüksel, Ramazan Bayramı’nı sağlıklı ve keyifli geçirmek isteyenler için beslenme önerileri sunuyor.

Ramazan ayı boyunca dinlenen ve bir detoks süreci geçiren vücudun bayramda bir anda yorulmasını ve hızlı kilo alımını engellemek için beslenmeye Ramazan’da olduğu gibi dikkat etmek gerekiyor. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Yüksel, Ramazan Bayramı’nı sağlıklı ve keyifli geçirmek isteyenler için beslenme önerileri sunuyor.

Yüksel, “Özellikle bayramın ilk günleri yemeklere çok fazla yüklenilmesiyle şişkinlik, gaz, sindirim rahatsızlıkları, kabızlık, ishal, reflü ve midede yanma gibi birçok rahatsızlık oluşabilir. Dikkatli bir besin alımı gerçekleştirilerek vücut bu rahatsızlıklardan korunabilir” diyor.

Şeker Bayramı boyunca yapılacak ziyaretlerde ikram edilenlerin yenilmesi, her gidilen yerde farklı bir yiyecek tüketilmesi ya da Ramazan süresince yenilemeyen ne varsa bayramın ilk günü tüketilmeye çalışılması; 1 ay boyunca arındırılan vücudun yorulmasına ve birçok hastalığa yol açıyor.

Bayramda sağlıklı beslenmenin yollarını anlatan Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Yüksel, “Ramazan’ın bitmesiyle beraber bayramın ilk gününden itibaren fazla miktarda hamur işi ve tatlı tüketiliyor. Diyabet, kalp hastalığı ve böbrek hastalığı gibi kronik hastalık gözlemlenen bireylerde ve ileri yaşlardaki kişilerde tüketilen yiyecekler çok dikkat edilmesi gereken bir faktördür.

Bayramda da genel beslenme ilkeleri göz önünde bulundurulmalı, hamur işi, tatlı gibi çok kalorili yiyeceklerin tüketimi ve fazla besin alımı engellenmelidir” diyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Yüksel’den bayram sofraları için beslenme önerileri;

· Ramazan aylarında kaybettiğiniz sıvı miktarını yerine koymak için günde 7-8 bardak su için,

· Kafein içeriği yüksek ve diüretik (idrar söktürücü) etki gösteren çay/kahveyi sınırlandırın,

· Tokluk hissi beyine 20 dakikada ulaştığı için yemekleri yavaş tüketin,

· Öğlen yemeklerinde protein kaynağı olan ızgara tavuğu, ızgara eti ya da kuru baklagilleri tercih edin,

· Akşam yemeklerinde ağırlıklı olarak salata, zeytinyağlı sebze yemekleri ve çorbaları tercih edin,

· Pilav ve makarna gibi karbonhidrat içeriği yüksek besinleri akşam yemeklerinde tüketmek yerine öğlen öğünlerinize kaydırın ve porsiyonlarına dikkat edin,

· Kızartma yerine haşlama, fırın ve ya ızgara gibi yöntemleri tercih edin,

· Bayram sofralarında sebze, meyve, salata ve yoğurt ağırlıklı menüler hazırlayın,

· Bayram süresince hamur tatlılarını olabildiğince az tüketin, diyetlerinizi bozmayın ve tatlıları olabildiğince geri çevirmeye çalışın,

· Sofralarınızda özellikle sütlaç, muhallebi gibi sütlü tatlıları, meyveli tatlıları ya da dondurmayı tercih edin.