Safra kesesi kanseri belirtileri sağlıksız beslenenlerde daha çok görülüyor!
Safra kesesi kanseri nedir? Belirtileri neler? Nasıl tedavi edilir? Safra kesesi kanserine dair tüm merak edilenleri sizler için derledik!
Birçok kişinin kabusu olan böbrek taşları en çok rastlanan rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Böbrek taşları kadar sık rastlanan hastalıklardan biri de safra kesesi taşlarıdır. Uzun süre alınmayan bu taşların kansere neden olduğunu biliyor muydunuz? Sindirim sistemi kanser çeşitlerinden biri olan safra kesesi kanseri neden olur? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? İşte safra kesesi kanseri hakkında tüm merak edilenleri sizler için hazırladık!
50-60 YAŞLARINDA ORTAYA ÇIKAR
Safra kesesinin duvarında ortaya çıkan tümörlere; safra kesesi iltihapları, obezite ve nitrozamin gibi durumlar neden olur. Safra kesesi kanseri genellikle 50 ve 60 yaşlarında ortaya çıkan bir kanser türüdür.
SAFRA KESESİ KANSERİ KOLAY ANLAŞILAMIYOR
Safra kesesinde oluşan taşları genellikle teşhis etmek oldukça basittir. Çünkü bu rahatsızlık oldukça belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Ancak safra kesesinn duvarında oluşan kanser bu kadar kolay anlaşılamamaktadır. Oldukça sinsi ilerlemektedir.
SAĞLIKSIZ BESLENEN KİŞİLERİN BU KANSERE YAKALANMA RİSKİ ÇOK FAZLA!
Genellikle ağır enfeksiyonlu hastalıklar geçiren kişilerin bu hastalığa yakalanma riski daha fazladır. Ayrıca kesede daha öncede taş bulunan kişilerde de bu kanser türünün çıkma olasılığı fazladır. Sağlıksız beslenen kişilerde de safra kesesi kanseri sıklıkla görülür.
UZUN SÜRE ALINMAYAN TAŞLARDA KANSERE NEDEN OLUYOR
Uzmanlara göre safra kesesinde bulunan ve erken alınmayan taşlarda kansere neden oluyor. Ancak bu kesin nedenler arasında yer almıyor. Kansere safra kesesi kanallarının kapanması ve enfeksiyonlar ilk olarak neden olur.
PEK ÇOK BELİRTİSİ BULUNMAKTADIR
Safra kesesi kanserinin pek çok belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtiler, cildin ve göz çevresinin sararması, şiddetli karın ağrıları , sürekli kusma ve mide bulantısı, sindirim problemlerinin sık sık yaşanması, aşırı zayıflama, dışkılamada beyaz alanların görülmesi, idrarın daha koyu akması,yemeklere karşı tahamülsüzlük karının iç kısımlarında büyük bir kitle hissetme gibi belirtilerle kendini gösterir.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Yukarıdaki belirtileri taşıyan bir kişiden öncelikle biyopsi alınır. MR görüntüleri, ultrason taramaları ve kan testleri yapılır. Uzmanlar hastanın yaşına ve cinsiyetine göre tedavi sürecini belirler. Daha önceden herhangi bir kanserin olup olmadığı için hastanın aile öyküsünde bakılır. Hastalık eğer ilk evrelerde ise kansere ilaç tedavisi uygulanır. Ancak hastalık ilerlemiş ise kanserin diğer organlara zarar vermemesi için kemoterapi ya da ameliyat sürecine başlanmaktadır.