Temizlik hastalığının tedavisi var mı Obsesif Kompulsif'le karşı karşıyasınız!

Kadınlarda sıklıkla görülen psikolojik durumlardan biri de temizlik hastalığıdır. Obsesif Kompulsif olarak nitelendirilen temizlik hastalığı nedir?

Evde temizlik malzemeleriyle haddinden fazla uğraşmak ve endişe etmek, bir yerin hemen bozulacağını ve bu durumu takıntı haline getirme durumları toplumda yayagın olarak kadınlarda görülen 'temizlik hastalığı' pskikolojik sorunlardan bir tanesidir. Peki işler bu raddete nasıl geliyor düşüncesini irdeleyenler veya çevrenizdeki insanların neden bu kadar evhamlı davrandığını anlamak için Temizlik hastalığı neden olur? Temizlik hastalığının tedavisi var mı? gibi soruları Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney açıkladı.

BİR DİĞER ADI OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUĞU!

Aşırı evham, endişe ve takıntıların görüldüğü ve bunların yarattığı sıkıntıları ortadan kaldırmak için kişinin çeşitli eylemler yaptığı hastalığa Obsesif Kompulsif Bozukluk denir. Takıntılar daha çok bulaşma ve temizlikle ilgili ise buna toplumda temizlik hastalığı denmektedir. Bu kişiler kendilerini oldukça titiz ve temiz kişiler olarak tanımlarlar. Kişinin aklına kendisinin, elbisesinin ya da etrafındaki herhangi bir şeyin kirli, pis ya da mikroplu olduğuyla ilgili bir düşünce gelir, bu düşünceyi saçma da bulsa tuhafta bulsa engelleyemez. Bu düşünceyi geçirmek için aşırı temizlik uğraşısı başlar. Böylece kirlilikle ilgili sıkıntısını hafifletmeye çalışır.

TEMİZLİK HASTALIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Takıntı hastalığı toplumumuzda her 100 kişiden 2-3’ünde görülür. Ancak bunların yarısı temizlik takıntısını daha yoğun bir şekilde yaşarlar. Kadınlarda erkeklere göre üç kat daha sık görülür. Genelde yirmili yaşlarda başlar.

TEMİZLİK HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELER?

Temizlik hastalığında kişi; kendisinin, elbiselerinin ya da ev ve evdeki her şeyin kirlendiğini, tozlandığını ya da mikrop bulaştığını düşünür. Bunun sonucunda şu davranışlar görülür:

Gün içerisinde sürekli olarak elleri yıkama isteği, banyoda duş alma süresinin 1 saat ve üzerinde olması. Tuvaletti uzun süreli kalma, elleri yıkamada aşırı sabun ve dezenfekte eden ürünlerin kullanımı. Günlük giyilen kıyafetleri eve girer girmez çıkarıp makinaya atma, market alışverişlerinde eve gelir gelmez yıkama, günlük yapılan temizliği aylık gibi yapama durumları, aylık gelen yüksek tutardaki su faturaları bu hastalığın belirtileri arasından yer alıyor.

Temizlikle uğraşmaktan ailesine zaman ayıramaz duruma gelir. Giderek tahammülü azalır, çocuklarına aşırı kızabilir, hatta onlara şiddet uygulayabilir. Eşiyle veya birlikte yaşadığı kişilerle sürekli tartışır. Bazen eşini aşırı temizliğe zorlaması ve aşırı tartışmaları evliliğinde sorunlara hatta boşanmalara neden olabilir. Buna rağmen temizlik takıntısından vazgeçemez. Bu kadar insanın hayatını etkileyen bir hastalık mutlaka tedavi edilmelidir.

TEMİZLİK HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI?

Yakınları sürekli temizliği kafaya fazla taktın, biraz boş ver dese de bunun faydası olmaz. Tedavi için mutlaka psikiyatriye başvurması gerekir. Psikiyatrik tedavi biraz uzun ve zaman alıcıdır. Tedavide antidepresan ilaçlarla birlikte çeşitli psikoterapi yöntemleri kullanılmaktadır. Çevrede üzerine gitme tedavisi diye söylenen tedavi yöntemi ancak bir profesyonel kişi (Psikiyatrist/Psikolog) tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde bazen üzerine gittikçe temizlik hastalığı daha da artabilmektedir.