Metropolde yaşarken nasıl mutlu olmalı?
ART tıp merkezinden Uzman Psikolog Arzu Güneş, metropol insanın mutlu hissetmesi için öneriler sunuyor.
"Mutluluk nedir?"
Modern dünya insanının kendine en çok sorduğu sorulardan biri
belki de budur. Ve bu sorunun cevabı herkes için başka başka
olacaktır. Ama bugün bu sorunun cevabını değil de MUTLULUĞU nasıl
mümkün kılabileceğimizi konuşacağız.
Bugün metropollerde yaşayan ve hayat koşturması içinde MUTLULUK hakkında sorular sormaya bile fırsat bulamayan bizler açısından MUTLULUĞUN GETİRİLERİ üzerinde duracağız.
MUTLULUĞUN GETİRİLERİ
Aslında bizim istediğimiz mutluluğun kendisi değil, mutluluğun getireceği şeylerdir. Galiba bu yüzden, gelecekte hep şimdiden daha mutlu olacağımıza inanırız. Bu inanç; bu gün çok mutlu olsak da daha fazla mutluluğu istemek ve hayata devam etmek veya bugün ne kadar kötü hissedersek hissedelim yarın mutlu olacağız diye hayata devam etmek için ihtiyaç duyduğumuz bir şeydir.
Gelecekte daha mutlu olacağımız inancımız bir kenarda dursun. Bugün, mutlu olmak için neler yapabileceğimizi konuşacağız.
Bir kişi mutlu ise öncelikle daha neşelidir, gülüyordur, hayattan daha fazla haz alıyordur. O halde öncelikle, hayatta daha neşeli olmak ve daha fazla haz almak için birşeyler yapmalıyız.
Hedef 1. Neşe ve Hazzı Artırmak:
Yaşadığımız anlar toplanıp hayatımızı oluşturuyor. O halde yaşadığımız anları neşeli ve haz alacağımız bir hale getirebilir ve böylece genel mutluluğumuza katkıda bulunabiliriz. Yani; hayatımıza olumlu yaşantılar ve aktiviteler sokarak daha mutlu olabiliriz.
Peki bunu nasıl yapacağız?
-Öncelikle, şu an hayatımızda yer alan ve yapmaktan hoşlandığımız neler var bir bakalım. Yalnız bunlar, hayatımızın parçası olan yani düzenli olarak yaptığımız şeyler olmalı. Örneğin ayda bir kez arkadaşlarla buluşmak, hobi olarak maket yapmak, haftada bir dans kursuna gitmek veya düzenli spor yapmak gibi.
Eğer hayatımızda sürekliliği olan bu tür bir uğraş yoksa geçmişte nelerden hoşlandığımızı hatırlayalım. Eski tecrübelerimizi, eskiden veya şimdiye kadar neler yapmaktan hoşlandığımız, nelerin bize haz verdiğini hatırlamak önemlidir. Çünkü bunlardan bazılarını tekrar hayata geçirebiliriz. Eğer geçmişteki uğraşlar yeterli olmazsa, başka nelerden hoşlanabileceğimizi keşfetmeye ve yeni uğraşlar için cesarete ihtiyacımız olacak. Sonuçta elimizde haz alacağımız uğraşlarla ilgili bir liste olmalı.
-Ardından bu listede yer alan aktiviteleri planlamalı ve uygulamalıyız. Örneğin listemizde dans etmek varsa, gidebileceğimiz dans kurslarını belirlemek, belki bir iki tanesine gidip bilgi almak ve ardından kayıt yaptırıp başlamak gibi.
-Bu tür bir aktiviteye bize daha fazla haz verecekse; partnerimiz veya bir arkadaşımızla birlikte katılabiliriz.
Yaşadığımız anı haz alabileceğimiz hale getirmek için, özel bir aktivite yapmadığımız anları da düşünelim. Örneğin ailemizle ve sevdiklerimizle birlikte geçirdiğimiz zamanları daha anlamlı hale getirebiliriz. Bunun için de küçük önerilerim olacak.
-Öncelikle akşam yemeği gibi durumları ailecek bir arada olabileceğimiz ortamlar olarak görmeli ve hep beraber masada oturup yemeğe çalışmalıyız. Konuşulacak konular varsa bunlara ortam sağlamalıyız. İyi bir iletişim, olumsuz bir konu konuşsak bile, anlama-anlaşılmaya neden olur ve haz yaratır.
-İhtiyaç duyduğumuz bir konuda, aile ve arkadaşlarımızdan yardım istemeliyiz. Ayrıca fırsat bulduğumuzda bir başkası için küçük bile olsa birşey yapmalıyız. Paylaşım ve yardımlaşma her iki taraf için de haz yaratır.
Mutluluğu sadece neşe ve haz ile tanımlamak yanlış, daha doğrusu eksik olacaktır. Mutluluk kendi potansiyelimizi gerçekleştirmekle de ilişkilidir. Yani, mutluluğumuzu artırmak için kendi potansiyelimizi gerçekleştirmeye daha fazla yönelmeliyiz.
Hedef 2. Kendi Potansiyelini Gerçekleştirmeye Yönelmek:
Potansiyelini daha fazla gerçekleştiren kişi, iyi olma haline de daha fazla yaklaşacaktır. İyi olma halini yaşayabilmek için de bazı önerilerim olacak.
-Kişisel gelişimimiz için bazı amaçlar belirlemeliyiz. Örneğin, İngilizce kursuna gitmek, spora başlamak veya kilo vermek gibi. Daha sonra bu amaçları gerçekleştirmek için planlama yapıp uygulamaya geçmeliyiz.
-Her insanın yaşamında bir anlam bulmaya ihtiyacı vardır. İyi olma hali için bu şarttır. Yaşamın anlamını ararken, manevi değerlerimiz ve yaşam hedeflerimiz üzerinde daha fazla düşünmeliyiz.
-Bağımsız ve özerk olma, iyi olmanın en önemli şartlarındandır. Eğer bağımsızlık ve özerklik duygularına tam olarak sahip değilsek bu konuda bir şeyler yapmalıyız. Örneğin, çalışmıyor olsak bile bir şeyler üretmeliyiz.
-Sosyal ilişkilerimizin güçlü olması da çok önemli. Her insan en az bir tane yakın arkadaşa ihtiyaç duyar. Yakın arkadaş dışında, sosyal çevre de iyi olma haline katkıda bulunacaktır. Görüştüğümüz birkaç farklı gurubumuz varsa, bunlarla farklı paylaşımlar sağlayabiliriz ve bu bizi mutlu kılar.
-Kaygı ve stresle baş etmeyi öğrenmeliyiz. Stres modern hayatın bir parçasıdır. Bu nedenle stresle baş etmeyi öğrenmek iyi olmamıza önemli oranda katkıda bulunacaktır. Düzenli spor yapmak, iyi uyumak, sağlıklı beslenmek, sigaradan uzak durmak stresle baş etmekte bize çok yardımcı olacaktır.