Anksiyetenin belirtileri nelerdir nefes almakta zorlanıyorsanız...
Anksiyete nedir? Anksiyetenin belirtileri nelerdir? İşte anksiyetenin göz ardı etmemeniz gereken fiziksel belirtileri!
Birçoğumuz, yaşadığımız süre boyunca çeşitli nedenlerden dolayı üzüntü duyarız. Bu bazen bir yakınımızı kaybetmenin acısı, bazen işten çıkarılmanın üzüntüsü ya da aile yaşantımızda karşılaştığımız problemler olabiliyor. Bu zamanlarda genel olarak kişi kendini üzgün,yalnız, kaygılı hissedebiliyor.Günlük yaşantımızda duyduğumuz bu kaygılara adepte olmakta zorlanıyorsanız anksiyete bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz.İşte anksiyetenin fiziksel belirtileri!
GÖZ ARDI ETMEYİN!
fg Yaşam boyu devam birçok hastalık geçiririz. Geçirdiğimiz hastalıkların fiziksel belirtileri olduğu gibi anksiyete yani kaygı bozukluğunun da göz ardı etmememiz gereken bazı fiziksel belirtileri vardır.Anksiyete yaşayan kişilerin sinir sistemleri dış uyaranlara karşı çok daha hassas olduğu için başkalarını etkilemeyen birçok durum vücudunuzun nedenini bilmediğiniz fiziksel tepkiler vermesine sebep olabilir.
NEFES ALMAKTA ZORLANIYORSANIZ DİKKAT!
Ansiyetenizi tetikleyen bir durum ile karşı karşıya kaldığınızda vücudunuz yaşamınızı tehdit eden bir aksiyona hazırlandığını düşünür ve savaş/kaç mekanizmasını devreye sokar. Bu aşamada vücudun salgıladığı stres hormonu temiz kan dolaşımını sağlamakla görevli kan damarlarını sıkıştırır ve nefes alışverişiniz sizi bekleyen tehlikeye karşı harekete geçmek üzere, yerinizden kalkmamış olsanız bile kaçınılmaz olarak sıklaşır. Nefes darlığı ayrıca panik atağın da habercisi olabilir.
KALP ATIŞLARINI HIZLANDIRIR
Korku veren bir durum ile karşı karşıya kaldığımızda vücudumuzda kalp çarpıntısı, ellerde titreme gibi birçok fiziksel belirtiyi de beraberinde getirir. Anksiyete yaşayan kişilerin stresli durumlarda kalp atışlarının hızlandığını hissetmelerinin nedeni bu biyolojik reaksiyondur.
SİNDİRİM SİSTEMİNİ BOZAR
Anksiyeteyle birlikte otonom sinir sisteminde yaşanan değişiklikler hazım problemlerine yol açabilir. Bu esnada salgılanan adrenalin hormonu vücudumuzdaki şekerin glikoza çevrilmesine neden olarak sindirim sisteminin doğal çalışma akışını bozar. Besin maddelerinin vücutta dolaşma hızına etki ederek karın ağrısı, gaz ve alışılmışın dışında bağırsak hareketleri yaşanmasına neden olur. Kronik anksiyete bozukluğu yaşayan kişilerin günlük hayatlarında sindirim sistemiyle ilgili problemler yaşamaları bu nedenle oldukça sık görülür.
KAS AĞRILARINA NEDEN OLUR
Anksiyete vücudunuzdaki kasların gerilmesine ve kasılmasına neden olabilir. Dişleri sıkmakanksiyete yaşayan kişilerde sıklıkla görülen bir yan etki olduğu için bu durumdan özellikle etkilenen bölge çene kaslarıdır. Çene kaslarının kasılması ve yüz ağrıları anksiyetenin çok bilinen etkilerinden olmadığı için böyle bir durum anksiyete hastalarının daha da endişelenmesine ve kendilerinde fiziksel bir problem olup olmadığını sorgulamalarına neden olabilir. Böyle bir durumda zaman kaybetmeden uzman psikolog ile görüşüp psikolojik destek almakta fayda olacaktır.
AŞIRI TERLEME FİZİKSEL NEDENLERDEN OLABİLİR
Anskiyete hastalarının sinir sistemlerinde yaşanan tüm bu hormonal değişimler vücut ısısının artmasına neden olur. Kalp atışlarının hızlanması ve savaş/kaç mekanizmasının da katkısıyla nedenini bilmediğiniz bir aşırı terleme durumuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Özellikle sosyal ortamlarda bu problemi yaşayan kişiler kendilerini daha da kaygılı, gergin hissederler ve durum içinden çıkılmaz bir
hal alabilir. Böyle durumlarda gerçek bir tehlikeyle karşı karşıya olmadığınıza dair kendinizi telkin etmeniz aşırı terleme gibi anksiyete belirtilerinin azalmasına yardımcı olacaktır.
ŞİDDETLİ BAŞ AĞRISI YAPAR
Anskiyete, şiddetli baş ağrıları ve migren sorunlarını da beraberinde getirebilir. Bu baş ağrıları bir süre sonra günlük aktivitelerinizi bile gerçekleştirmenizi imkansız hale getirebilir. Uzmanlar, özellikle yaygın anksiyete bozukluğu yaşayan kişilerin büyük bir bölümünde şiddetli baş ağrıları ve migrenin de beraberinde görüldüğünü belirtiyor.
HALSİZLİĞE YOL AÇAR
Anskiyeteyle yaşamak tüm enerjimizi tüketen, son derece yorucu bir iştir. Vücut ve zihin anksiyetenin sebep olduğu değişimler nedeniyle sürekli tetikte olduğu için sağlıklı bir gece uykusu almak, zihninizi ve bedeninizi dinlendirebilmek genellikle mümkün olmaz ve kendinizi tükenmiş hissedersiniz. Bu süreğen yorgunluk halinin vücudunuzdaki tüm kasların ağrımasına, gözlerinizin yanmasına ve baş ağrılarınızın artmasına neden olması kaçınılmazdır. Anksiyetenin etkileri işe gitmek ya da günlük işlerinizi takip etmek gibi sıradan görevlerin bile altından kalkılamaz bir hale gelmesine neden olabilir.