Papatya çayının faydaları nelerdir? Papatya çayı nasıl tüketilmelidir?

Papatya çayının cildinizi iyileştirdiğini biliyor muydunuz? Uzmanlar her derde deva papatya çayının yararlarını açıkladılar...

Uzun yıllardır bilinen papatya çayının faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlar bizi her gün yeni bir faydasıyla tanıştırıyor. Hazımsızlıktan adet dönemi rahatlamaya kadar bir çok faydası olan papatya çayı ile ilgili bilmediklerinizi sizler için derledik. Papatya çayını işte bu durumlarda ve böyle tüketin...

Gözler için papatya kompresi
Göz yorgunluğu nedeniyle göz çevresi kararabilir, göz kapakları şişebilir hatta baş ağrıları çekebiliriz. Bir tutam papatyayı bir kase kaynamış suda biraz demledikten sonra bir bezle veya biraz pamukla gözlerin üzerine koyup 10 dakika kadar dinlenmek, göz yorgunluğunun olumsuz etkilerini azaltacağı gibi gözlerin daha sağlıklı görünmesini sağlayacaktır.

Hazımsızlık
Yemeklerden sonra içeceğiniz bir fincan papatya çayı mideyi ve bağırsakları rahatlatarak hazımsızlık ve gaz sorununu ortadan kaldırmanıza yardımcı olacaktır. Küçük çocuklarda oluşabilecek gaz problemleri için de kendi çayınızdan bir iki tatlı kaşığı içmelerine izin verebilirsiniz. Küçük bebeklerdeki gaz problemi içinse emziren annenin papatya çayı içmesi öneriliyor. Annenin gaz sorunu olmadığında bebeklerin de daha rahat ettiği biliniyor...

Uykusuzluk – Stres
Papatyanın en çok bilinen özelliklerinden biri iyi bir sakinleştirici olması... Kendinizi aşırı gergin hissettiğinizde ya da uykusuzluk çektiğinizde bir – iki fincan papatya çayı içmek gevşemenize yardımcı olacaktır. Bazı kişilerde etkisini daha fazla gösterebildiğinden uyanık kalmanızı gerektirecek işlerden önce papatya çayı içmemeniz tavsiye ediliyor. Uykusuzluk problemi için papatya çayı içecekseniz, en iyi zaman yatmadan bir saat öncesi olacaktır. Ilık bir duştan sonra içeceğiniz bir fincan papatya çayının bütün vücudunuzun gevşemesine nasıl da yardımcı olacağını göreceksiniz!

Adet dönemlerinizde rahatlayın...
Papatyanın rahatlatıcı etkisi aynı zamanda ‘kas gevşetici’ işlevi görmesini de sağlıyor. Adet öncesinde ya da adetin ilk günlerinde kramplar, stres, huzursuzluk gibi şikayetlerini yoğun yaşıyorsanız, papatya çayı yine imdadınıza yetişiyor. Papatya çayı kaslarınızı gevşetmenize yardımcı olduğu gibi, östrojen hormonunun dengelenmesine de yardım ederek adet dönemlerinizde daha sağlıklı olmanızı sağlar.

Menopoz
Yine içeriğindeki östrojen hormonunu tetikleyen maddeler sayesinde menopoz dönemlerindeki kadınlar için papatya çayı çok etkili bir yardımcı olabilir. Aynı şekilde menopoza bağlı stres durumlarında etkili...

Cildinizi iyileştirin
Antimikrobiyal özelliği sayesinde papatya, çok eski çağlardan beri yaraların iyileştirilmesinde kullanılan bir bitki olmuştur... Demlediğiniz papatya çayını bir pamuk yardımıyla iyileşmekte olan yaralarınıza haricen uyguladığınızda derinin kendisini yenilemesi sürecine destek olmuş olursunuz. Ayrıca yüzdeki sivilce izleri ve diğer problemler için de etkilidir, papatya çayını tonik gibi kullanarak birkaç gün üst üste yüzünüzü papatyayla silin: etkisini hemen göreceksiniz.

Kış hastalıklarına papatya!
Papatya iyi bir antibakteriyeldir. Hazırladığınız karışık kış çayına eklediğinizde ya da tek başına, soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı gibi şikayetlerin giderilmesinde yardımcı olur. Özellikle sinüzitten şikayetçiyseniz, papatya çayı içmek, sıcak papatya çayının buğusunu koklamak, ılık bezle kompres şeklinde yüze uygulamak burun tıkanıklığı şikayetlerinizi azaltacak ve rahat bir uyku çekmenize çok yardımcı olacaktır.

Kadınların korkulu rüyası: Vajinit
Papatya, kadınların en çok şikayet ettiği rahatsızlıklardan biri olan vajinitle ilgili sıkıntıların giderilmesinde de yardımcı. Papatya çayı içmek kadar, papatya banyosu da vajinal akıntıları azaltmada etkili. Büyük bir kaba dolduracağınız sıcak suda bir avuç papatyayı demledikten sonra bu su ile oturma banyosu uygulayabilir ya da bir havluyu bu ılık suya batırarak bölgeye kompres yapabilirsiniz.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirin.
Araştırmacılar 2 hafta boyunca her gün 5 fincan papatya çayı içen deneklerin idrarlarını incelediğinde, vücuttaki antibakteriyel özelliği olan maddelerin oranlarında artış olduğunu gözlemlediler. Papatya çayının soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı gibi şikayetleri azalmada yardımcı olduğu kadar bağışıklık sistemini güçlendirmek için de, özellikle kış aylarında içilmesinin faydalı olduğu düşünülüyor.

Papatya çayı nasıl demlenir?
Bir fincan kaynamış su için bir tatlı kaşığı papatya yeterli olacaktır. Kaynatıp altını kapattığınız suyun içine papatyaları atın ve 3-5 dakika kadar demledikten sonra süzün.