Mısırın faydalarını biliyor musunuz?
Yağından tanelerine, hatta püskülüne kadar pek çok sağlık sorununa çözüm olan mısır mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor.
Glisemik indeks düzeyinin yüksek olması sebebiyle diyabet hastalarına tavsiye etmediğimiz mısırın sayısız faydası bulunuyor. Öncelikle mısırı tanıyalım:
Mısır tanesinin 100 gramı; 86 kcal enerji verir, 19 gr
karbonhidrat, 2 gr yağ, 3 gr protein ve 76 gr su içerir. Bir
kupa mısır günlük pantatonik asit için gerekli değerin %28,8’ini ve
niasin için ise günlük gerekli değerin %18,9’unu sağlamaktadır.
Antioksidan içeren mısır tam bir kalp dostudur. Damar hastalıklarının tedavisinde mutlaka önerilir. Folat ve posa kalbi sarıp koruyan bir zırh gibidir.
Diğer yararlarını şöyle sıralayabiliriz:
1 - Bağırsak ve karaciğer fonksiyonlarını düzenler: Mısırın yüksek lifli içeriği bağırsak geçişini destekler, kollesterol seviyelerini geriletir ve bağırsak fonksiyonlarını iyileştirir.
2 - Diüretiktir: Düzenli olarak yenilmesi eliminasyonu kolaylaştırması yoluyla sıvı birikimini elimine etmeye yardım eder. Ödem durumunda, bir tencere suda kaynatacağınız bir taze mısır koçanı bir saat süre ile kaynatılıp sıkılıp soğutulur. Ödem durumu iyileşinceye kadar günlük 2 ile 3 kupa arasında içilir; tedavinin sonlanmasında bir hafta önce bir kupaya indirilerek devam edilir.Bunun sonrasında dozu ihtiyaca göre 2 ile 3 gün için tekrar edebilirsiniz. Ayrıca sadece püsküllerini kullanmak sureti ile bir diüretik infüzyonu da yapmış olabilirsiniz.
3 - Kaşıntıyı azaltır: Hafif kaşıntıya böcek sokmasına bağlı hafif kaşıntıyı rahatlatmak üzere bir miktar suda çözünmüş az bir miktar mısır nişastasını direkt olarak birkaç dakika süre ile deriye uygulamak üzere lapa halinde uygulayın. Suçiçeği gibi çocukluk hastalıklarının sebep olduğu kaşıntılar durumunda ılıklı su banyosuna bir tutam mısır nişastası ekleyin, 15 dakika civarında bir banyo bu hastalıklar sebebi ile ortaya çıkan rahatsızlığı geçici olarak geriletecektir.
4 - İshali tedavi eder: Mısır bağırsak geçişini iyileştirirken diğer yandan ishali birkaç saat içerisinde durdurmanın etkili yoludur.Basit olarak öncesinde kaynatılmış olan bir bardak soğuk suya bir iki çay kaşığı mısır nişastası ekleyin ve bunu bu şekilde için.Meyve, su ve sebzelere ilişkin problemi olan ülkelere giderken küçük bir çanta mısır nişastasını yanınıza almanız kolaylık sağlayabilir.
5 - Böbrek fonksiyonlarını destekler: Böbrek fonksiyonu gerilediğinde yada azaldığında, bir kupa kaynamış suya bir küçük tutam mısır püskülü ekleyin ; 20 dakika boyunca karıştırın sıkın ve bir tatlı kaşığı ile sıcak olarak için.