Kırmızı besinleri yediğimizde ne oluyor?
Beslenme uzmanı İpek Ağaca, günlük beslenmede kırmızı yiyeceklerin önemini anlattı.
Enerjinin rengi kırmızı, günlük beslenmemizde de bulunmalı; menülerimize renk katmalıdır.
Renkli ve sağlıklı bir diyetin en önemli renklerinden biri olan kırmızı sebze ve meyveler, kırmızı rengini ‘likopen’ ve ‘antosiyanin’ olarak adlandırılan doğal pigmentlerden alırlar.
Domates, greyfurt, karpuz, kuşburnu gibi kırmızı besinlerde bulunan likopen, pek çok kanser türüne karşı koruyucu güçlü bir antioksidandır diyen beslenme uzmanı İpek Ağaca, domatesteki likopenin prostat kanseri, özefagus, sindirim sistemi, meme, mesane, cilt kanser riskini de azalttığının savunulduğunu belirtti.
Domates, işlendikçe vücut tarafından kullanılan likopenin miktarı da artar. Örneğin domates suyu, domates püresi, domates salçası, ketçap veya pişmiş domates sosu tükettiğimizde, çiğ domatese göre daha fazla likopen alırız. Bunun sebebi; domatesin hem işlenmiş olması; hem de bir miktar yağ barındırmasıdır.
Çilek, ahududu; antioksidan özellikteki antosiyaninler i de bir miktar içermektedir. Ayrıca bu besinlerin antimikrobiyal etki gösterip, insan sağlığı için zaralı olabilen bazı bakterilerin gelişimini engellediği de bilinmektedir.
Kuşburnu, tüm renk gruplarındaki meyve ve sebzeler arasında en yüksek miktarda C vitamini içeren besindir. Kuşburnundaki C vitamini, portakalınkinin 8 katı kadardır.
Kiraz, çilek, ahududu, kırmızı soğan gibi besinler de antikanserojen ve antioksidan etkiye sahip quarsetin’den zengindirler.
Kırmızı renkli besinlerde bulunan antioksidanlar, aynı zamanda bizi kalp hastalıklarına karşı korumada görev alırlar.
Kırmızı renkli meyve sebze grubunda yer alan besinler: Domates, Karpuz, Kuşburnu, Çilek, Kırmızı ahududu, Vişne, Kiraz, Greyfurt, Kırmızı pancar, Kırmızı lahana, Kırmızı biber, Kırmızı turp, Kırmızı soğan olarak sırayabiliriz. Beslenme Uzmanı İpek Ağaca,her gün en 2 çeşit kırmızı besin tüketmeye özen göstermenin sağlık ve beslenme açasından oldukça önem taşıdığını söyledi.