Balık yemek mutluluk mu veriyor?
Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Keçeci, balığın seratonin (mutluluk hormonu) salgılanmasına da destek olması nedeniyle mevsim geçişlerinde artan depresyon vakalarında faydalı olacağını belirtti.
Eylül itibariyle açılan balık sezonu ile su ürünleri raflarda yerini almaya başladı. Hem kolay ulaşılabilir oluşu hem sağlığa faydaları ile tercih edilen balığın doğru tüketimi pek çok kronik hastalığın yanı sıra kanser hücrelerinin de önlenmesini sağlıyor. Mevsiminde tüketilen taze balığın faydalarına dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Keçeci, balığın seratonin (mutluluk hormonu) salgılanmasına da destek olması nedeniyle mevsim geçişlerinde artan depresyon vakalarında faydalı olacağını belirtti.
Balık içerdiği omega 3 ve omega 6 yağ asitleri sayesinde, beynin
yaşlanma sürecini uzatıyor ve çağın vebası kanser hücreleri için de
önleyici özellikleri bulunuyor. Balık tüketiminin beyin ve sinir
gelişiminin yanında fiziksel ve psikolojik gelişimeleri de
desteklediğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve
Diyet Uzmanı Dyt. Nilay Keçeci balığın nasıl tüketildiğinin
fayda açısından önemine değindi.
Balığın kızartılması hiçbir uzman tarafından doğru bulunmadığını anlatan Dyt. Keçeci, “Mangal tarzı beslenme tarzı da balık için doğru değildir çünkü ateşe yakın pişirilen balıkta hem kanserojen maddeler oluşabilir hem de vitamin kaybına neden olabiliriz. Balık için en etkili pişirme yöntemi ızgara, fırında ya da buğulama yapılarak pişirilmesidir” dedi.
Kalp ve damar hastalarında ilaç niyetine balık
Kalp damar hastalıklarında balık tüketiminin önemini sıralayan Dyt. Keçeci, balığın pıhtılaşmayı etkileyici, damar daralması ve kötü huylu kolestrolü düşürücü ve hastalıkları önleyici etkilerinin yanı sıra, antiinflamatuar ve hücre memranlarını koruyucu etkiye de sahip olduğunu söyledi. Dyt. Keçeci, balığın içerdiği selenyum, retinol ve D vitamini gibi besin öğeleriyle; kemik ve dişlerin yapı ve onarımdan, özellikle meme ve prostat kanseri riskini azaltmasına kadar faydalarını kanıtlayan pek çok klinik çalışma olduğunu dile getirdi.
Balık tüketmeyenlerde hafıza sorunları oluşabiliyor
Balık tüketemeyen bireylerin konserve edilmiş balıklardan (ton balığı gibi) faydalanabileceğini söyleyen Dyt. Keçeci, “Balık tüketmeyen bu bireylerde hafıza sorunları oluşabilir bu nedenle haftada iki defa dahi olsa mevsim yeşillikleri ile birlikte tüketecekleri konserve edilmiş balıklar zeka gelişimi ve hastalıklara yakalanma faktörleri açısından etkili olacaktır” diye konuştu.