Omurga eğriliği olup olmadığını nasıl anlarız?
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ahmet Özyazgan skolyoz hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
Omurga eğriliği yani skolyoz en yaygın hastalıklardan olmasına rağmen çok az kişi bunun farkında… Az ya da çok birçok kişide omurga eğriliği var. Bizde omurga eğriliği olup olmadığını nasıl anlarız?
“Skolyoz, düz olan omurganın yanlara doğru "S" veya "C" biçiminde kıvrılması durumudur. Herhangi bir yaşta sonradan da oluşabilir. Doğumdan itibaren kalıtsal olarak görülebilir. İnfantil skolyoz 3 yaş altında görülür. Genellikle doğumsal yapı bozukluklarına, sinir ve adale hastalıklarına, kazalara, enfeksiyon ve tümörlere bağlı olarak gelişebilir. Juvenil skolyoz 3-10 yaşları arası görülür ve nadirdir. 10 yaş sonrası görülen adolesan, buluğ çağı, skolyoz olarak adlandırılır ve en sık görülen tipidir. Skolyoz büyümenin devam ettiği buluğ çağı boyunca hızlı bir ilerleme gösterir. İskelet gelişiminin tamamlanıp büyümenin durduğu yaşlarda ilerleme ileri eğrilikler hariç durur. 50 derece özellikle de 70 derece üzeri eğrilikler erişkin yaşlarda oldukça az olmasına karşı ilerleme gösterirler.”
Kürek kemiklerinin hizası önemli
“Ailelerin çocuklarında omurga eğriliği olup olmadığını kontrol etmenin en kolay yolu çocukların kollarını aşağı sarkıtarak öne eğildiklerinde sırtta ve özellikle kürek kemiği seviyesine bakmalarıdır. Eğer kürek kemiklerinde asimetri varsa mutlaka bir ortopedi ya da travmatoloji uzmanına muayene olunmalıdır. Uzman doktor röntgen isteyerek omurga eğriliğini teşhis edebilir. Burada skolyozu tam değerlendirmek için ortoröntgenogram denilen tüm omurgayı gösteren filmler kullanılmalıdır. Bu filmlerde eğriliğin bölgesi ve derecesi değerlendirilir. İlerleme riski olan vakalarda 3-6 ay aralıklarla iskelet gelişimi tamamlanana kadar röntgen kontrolü belirli aralıklarla tekrarlanabilir.”