Oil pulling yöntemiyle toksin ve bakterilerden kurtulun!

Ağız ve diş sağlığında etkili olduğu öne sürülen “oil pulling” yöntemi hızla yayılıyor. İşte oil pulling yöntemi ve faydaları…

Ağız ve diş sağlığı, temizliği ile ilgili yeni bir trend, “oil pulling”. Dünyanın bir bölümünün yeni duyduğu, aslında pek de yeni olmayan bir yöntem. Kökeni binlerce yıl öncesine dayanan ayurveda şifa öğretisinin modern versiyonu. En azından ABD'de, nispeten yeni sayılır.   

Araştırmalar

 Modern tıp “oil pulling” yöntemini henüz tıbbi olarak doğrulamamış olsa da, yapılmış araştırmalar da bulunuyor.

Dr. F. Karsch, All-Ukranian Association’a sunduğu çalışmasında yağ ile ağız çalkalamanın tedavisinde etkili olabileceği hastalıkları belirtmiş. 1990’lı yıllarda Dr. F. Krach’ın, eski bir Hint şifa geleneğini tedavi yöntemi olarak kullanması “oil pulling”in popüler olmasına katkı sağlamış gibi görünüyor.

Diğer yandan ‘Oil Pulling Teraphy’ nin yazarı Dr. Bruce Fife,  geceleri zor nefes alan kronik sinüzitten muzdarip arkadaşına “oil pulling” i tavsiye ettiğini ve arkadaşının sinüslerinin çalıştığını anlatıyor.

“Oil pulling”  neye yarıyor?

Kısacası “oil pulling” ağızdan toksinler ve bakterilerin atılmasına ve dişleri beyazlatmaya yarayan bir ağız detoksu diyebiliriz. Ağızdan bakteri ve toksinler atılınca da genel sağlığa faydalı olduğu sonucu çıkarılabilir.

 “Oil pulling” için ne kullanılıyor?

“Oil pulling” yönteminde adından da anlaşılacağı üzere yağ kullanılıyor. Ancak her yağ değil. Hindistan cevizi yağı, susam yağı gibi soğuk preslenmiş yağlar öneriliyor. Ayrıca soğuk pres zeytinyağı da kullanılabilir.

Antibakteriyel olması nedeniyle, hindistan cevizi yağı en çok tercih edilen yağ. Bunun ardından susam yağı öneriliyor. Susam yağı aynı zamanda Dr. F. Karach’ın o dönemde kullandığı yağ olarak biliniyor.

 “Oil pulling” nasıl uygulanır?

 1.    Bir tatlı kaşığı yağı ağzınıza atın.

2.    Ağzınıza attığınız yağı yutmadan 20 dakika boyunca çevirin. Çevirme esnasında boğazınıza da değmemesine dikkat edin. Bu işlemi kaç dakika yaptığınız önemli. Bu yüzden 20 dakikadan az veya fazla olmamalı.

3.    Yağı ağzınızda çevirdikçe tükürüğünüzle karışacak ve rengi değişerek, kremsi ve beyaz olacak.

4.    20 dakika sonunda tükürün. Tükürdüğünüz yağ ile beraber ağzınızdaki bakterileri atmış olacaksınız.

5.    Bu yağı lavaboya değil, giderleri tıkamamak için çöpe veya tuvalete tükürmeniz öneriliyor.

6.   Ağzınızı temiz suyla 2-3 kere çalkalayıp, dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.

Bunlara dikkat edin!

-Oil pulling genelde aç karnına uygulanan bir yöntem. Bu nedenle sabahları yapılması daha uygun.

-Su içmişseniz 40 dakika beklemenizde fayda var.

-Gargara kesinlikle yok, yalnızca ağzınızda çalkalayacaksınız. Yukarı-aşağı, sağa-sola, dişlerin arasından geçirmek yeterli.

-Kesinlikle yutmak yok! Yutma hissi gelirse durun ve bu hissin geçmesini bekleyin.

-Bu işlem bittikten sonra dişlerinizi hafifçe fırçalayın. Çünkü toksinlerden arınan diş ve dişetleriniz normalden daha hassas bir hale gelecek.

-Kullandığınız yağın soğuk pres yağ olması önemli.