Ofiste geçmeyen baş ağrısının nedeni yanlış oturma pozisyonu olabilir!

Ofiste geçmeyen baş ağrısının nedeni yanlış oturma pozisyonununuz olabilir. Dr. M. Pınar Dönmez elmaelma.com'a daha sağlıklı ofis tüyolarını anlattı.

Tüm gün ofiste çalışan kişilerin en büyük sorunu ergonomik hatalardan kaynaklı oluşan ağrılardır. Günün büyük bölümünde vakit geçirdiğimiz ofisleri sağlıklı hale getirmek elimizde. Monitör ve koltuk ayarı gibi ofiste yapılacak düzenlemeler ile çalışırken oluşan ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz. 

Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır İçerenköy Hastanesi  ve Bayındır Levent Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Uzman Dr. M. Pınar Dönmez ofis çalışanlarında oluşan eklem ağrılarına karşı alınabilecek önlemler ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Tıpta tedavi kadar, koruyucu hekimlik de önemlidir. Ağrılı eklem hastalıklarının tedavisi kadar kişilerin günlük yaşamdaki davranışlarının sağlık üzerindeki olumsuz etkisini engellemek  de gereklidir. Günlük çalışma ve yaşam ortamınız, benzer hareketlerin tekrarlanarak yapılmasını gerektiriyor ise çalışırken bedeninizi sakatlayabilirsiniz. Beden mekaniğiniz yani kaslarınızın esnekliği ve gücü tam değilse, eklemlerinizde hareket açıklıkları yeterli sınırda değilse, bedeniniz ile kullandığınız mobilya ve donanımlar uyumlu değilse ya da doğru yerleştirilmemişse yine çalışırken sakatlanma riskine sahipsiniz.

OFİSİ SAĞLIKLI HALE GETİRMEK ELİNİZDE

Ofisinizin sizin vücut ölçülerinize göre donatılmamış olması, onu bedeninizle uyumlu hale getiremeyeceğiniz anlamına gelmez. İşte ofisinizi sağlıklı hale getirmenin yolları:

MONİTÖRDEN BİR KOL UZAKTA OTURUN: Ofis masasına oturduğunuzda bilgisayarın monitörü gözlerden yaklaşık 65 cm yani bir kol boyu uzakta olmalıdır.  Gözlerinizi kapatıp açtığınızda monitörün üst kenarını görüyor olmanız  gerekir. Bu şekilde boynunuzun gerekenden fazla öne veya arkaya doğru eğilmesine gerek olmadan çalışılabilir. Boyunun doğal eğiminde olmadığı durumlarda başın ağırlığı  daha fazla hissedilir ve boyun kasları gerilim altında kalır. Baş ve boyun ağrılarının başlıca nedenlerinden biri bu gerilimlerdir.

DOĞRU POZİSYONDA ÇALIŞIN: Çalışırken doğru oturma pozisyonunda omuzlar dik, dirsekler bedene yakın ve 90 derece açılı, el bilekleri kalem tutarken olduğu gibi hafifçe yukarı doğru durmalı, dizler kalça eklemlerinden biraz yukarıda, ayak tabanları yere tam temas halinde olmalıdır.

GEREKİYORSA YASTIKLARDAN DESTEK ALIN: Koltuğun sırt kısmı bele ve sırta da  destek verebilecek yükseklikte olmalı, yani kürek kemiklerinin ortasına kadar yükselmelidir. Koltuğun oturma minderinin yerden yüksekliği ayarlanabilir olmalı, ayaklar yere tam temas edecek şekilde ayarlanmalıdır. Yine otururken dizlerin arkası  koltuğun minderine değerek sinir ve damarları ezmemeli, ayrıca ayaklar  masanın altında rahatça hareket ettirilebilmelidir. Düzenlemek için basit çözümler üretebilirsiniz. Bütün bu hedeflere, bir yastık veya ufak yükselticiler ile ulaşmak mümkündür. Bilgisayar yukarıda kalıyorsa koltuğu yerden yükseltip, ayak altına destek koymak; bilgisayar aşağıda kalıyor ise, onun altına bir destek koyarak yükseltmek mümkündür.

DÜZENLİ MOLALAR İLE STRESİNİZİ AZALTIN: Ofiste  bedeni rahatlatmak ve stresi gidermek, ofis donanımlarının düzenlenmesi kadar önemlidir. Bilgisayar başında ya da sabit konumda geçirdiğiniz her saat başına birkaç dakika mola verilmesi gereklidir. Hiçbir şey yapılamazsa da kişinin yerinde ayağa kalkması ya da masanın etrafında bir tur dolaşması bile fark yaratır. Bir diğer önemli etken de mümkün olduğunca mekan değiştirmektir. Çalışanın fırsat bulduğunda binanın dışında hatta iş arkadaşlarınızdan uzak molalar alması, daha iyi konsantre olmaya ve stressiz çalışmaya imkân verir. Kas ve eklem ağrılarından korunmak için masa başında basit germe egzersizleri yapmak uygundur.