Miyom nedir belirtileri neler kimlerde görülür tedavisi var mı?

Miyom nedir? miyom neden olur? Miyom'un belirtileri nelerdir? Kadın hastalıkları arasında yer alan miyom hakkında bilmeniz gerekenleri bir araya getirdik!

MİYOM NEDİR NEDEN OLUR?

Halk arasında “rahimde ur” olarak bilinen miyomlar aslında iyi huylu kitlelerdir. Yani kanser değildir. Her 100 kadından 20’sinde ortaya çıkan myom, genellikle kadının yaşı büyüdükçe daha da büyür ama menopoz dönemiyle birlikte küçülmeye başlar. Miyomların büyüklüğü çok değişkenlik gösterir. Minik bir pirinç tanesi kadar da olabilir, koca bir kavun kadar da...

Kadın pelvisinde en çok görülen tümör, işte bu miyomlardır. İyi huylu olan bu ur, kansere dönüşme ihtimali son derece düşük bir hastalıktır. Bugün rahminde miyom olan her 100 kadından 75’i bunun farkında bile değildir. Ancak çok yaygın bir hastalıktır. Rahimde miyom birden fazla da olabilir. Hatta sayılamayacak kadar fazla da görülebilir. Rahimde miyom genellikle 30 ila 40 yaş arası kadınlarda görülür. Ergenlik çağından önce nadiren görülür. Myom, rahmin de büyümesine yol açar. 

MİYOM TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELER?

Hekimler genellikle miyom olan kadının ciddi bir şikayeti yoksa tedavi yöntemini tercih ekmiyor. Bir tek düzenli takip öneriyor. Düzenli takipten kasıt ise 6 ayda bir ultrason ve muayene olunması gerekir. Bu düzenli takip sonunda olumsuz yönde bir değişiklik görülürse ilaç tedavisi veya ameliyat kararı verilebilir. Miyom ne zaman tedavi edilmelidir sorusunun yanıtı da çok basittir? Miyom olan kadında aşırı kanama varsa, regl dönemi çok kanamalı ve pıhtılı geçiyorsa, bu sorun kadında kansızlığa neden olacağından cerrahi tedavi gerekebilir.

Düzenli takip edilen miyom birden bire büyümeye başlarsa, üstelik söz konusu büyümeye menopoz sonrası rastlanmışsa, doktor küretaj önerebilir. Çünkü kötü huylu bir hastalık oluşmuş olabilir. Yine rahminde miyom olan kadında şiddetli ağrı ve bası varsa tedavi kaçınılmaz olur. 40 yaş üstü kadınlarda rahim ağzı tümörleri ile miyomlar karıştırılmasın diye miyomlar ameliyatla alınabilir. Miyomların tedavisinde genellikle ameliyat ile tedavi uygulanıyor. Tabi bu seçenek kadının yaşı, çocuk isteyip istemediği, şikayetlerinin boyutuna göre değişiyor. Bütün bu seçeneklere göre rahim tamamen de alınabilir, bir tek miyomlar da çıkarılabilir. Miyom tedavisi için başka tedavi yöntemleri de bulunuyor. Lazer ile yakma, hormon baskılayan ilaçlar kullanıp küçülmesini sağlama, sıvı nitrojenle dondurma bunlardan bazılarıdır.