Lens kullanımı hakkında bilinmesi gerekenler göz derecesini attırır mı?
Lens kullanımı hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Kullanım süresi ne kadar olmalı? Göz derecesini arttırır mı? İşte lens hakkında bilinmesi gerekenler!
Lens kullanımının süresi ne kadar olmalıdır? Lens kullanımı hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Göz derecesini arttırır mı? Lens kullanımında hijyen nasıl olmalıdır? Lens kullanımı ve temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Günümüzde hemen hemen her yaştan kişi gözlük kullanmak istemediği için lens kullanımına yönelmiştir. Ancak lens kullananların veya lens kullanmak isteyenlerin bilmesi ve dikkat etmesi gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Eğerki bu kuralları es geçtiğiniz taktirde çeşitli göz enfeksiyonlarıyla karşılaşabilirsiniz!
DİKKAT GÖZ NUMARANIZI ÖLÇTÜRMEZSENİZ...
Lens kullanmaya başlamadan önce bir göz hekimine başvurarak göz numarasının ölçtürülmesi gerekiyor. Lens numarası, gözlük numarasına göre farklılık gösterebilir. Bu sebepten ötürü hekim tarafından göz bebeğinin çapına uygun bir lens reçete edilmesi gerekmektedir.
LENS KULLANIMINDA TEMİZLİK NASIL OLMALI?
Kontakt lenslerin kullanımı konusunda üzerinde durulması gereken en önemli hususlardan biri hijyen. Öncelikle lensleri çıkartmadan ya da takmadan önceden ellerin iyice yıkanması ve ip veya partikül bırakmayan yumuşak bir havluyla kurulanması gerekir.
Lenslerin 24 saatten daha fazla bir süre gözde kalması, kuruluk hissine sebep olur. Bu da belirli bir süre sonra lenslerin gözden çıkartılmasını zorlaştırır ve gözün hava almasını engeller. Bu nedenle mutlaka geceleri yatmadan önce lensleri çıkartıp uyumak alışkanlık haline getirilmelidir. Gece boyunca kutusunda bekletilecek olan lensler çıkartıldıktan sonra nazikçe temizlenmelidir. Temizleme aşamasında fazla basınç uygulanan lensler kısa sürede deforme olabilir, kullanım süresi kısalabilir.
YAZ AYLARINDA DENİZE VE HAVUZA GİRMEDEN ÖNCE...
Lenslerin makyaj yapmadan önce takılması alışkanlık haline getirilmelidir. Aksi takdirde göz çevresindeki makyaj malzemesi lense bulaşarak gözde enfeksiyon gelişmesine neden olabilir. Lenslerin denize veya havuza girmeden önce mutlaka çıkartılması gerekir. Deniz ve havuz suyu içerisinde serbest kalan mikroplar direkt olarak gözle temasa geçebilir.
Kullanılan solüsyonun enfeksiyon koruyucu özelliğine sahip olmasına ve iyi bir teknolojide üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Bu konuda doktorun tavsiyesine uyulmalıdır. Yalnızca fiyatı uygun olduğu için bilinmedik markaların solüsyonları tercih edilmemelidir.
MUSLUK SUYU MU HAZIR SU MU?
Lenslerin içerisinde bekletildiği solüsyon zorunda kalmadıkça birden fazla kez kullanılmamalıdır. Ayrıca kutunun hijyeni açısından kapağı tam olarak kapatılmalı ve asla musluk suyu kullanılmamalıdır. Lens kullananların tırnak bakımı konusunda da hassas olmaları şart. Tırnaklarını uzun bırakanlar lenslerinin daha erken sürede deforme olduğundan ve mikrop kaptıklarından yakınabiliyorlar.
LENS KULLANIM SÜRESİ NE KADARDIR?
Lenslerin kullanım süresi genellikle 1-1 buçuk ay arasında
değişir. Lensler zorunda kalınmadıkça daha uzun bir süre
kullanılmamalıdır.. Çünkü lensler ne kadar temiz kullanılırsa
kullanılsın bir süre sonra aynı kalitede bir görüş
sunmazlar.
Gözün alerji olduğu durumlarda lens kullanımına ara verilmeli ve
bir süre gözlük kullanımına devam edilmelidir. Aksi takdirde lens,
gözdeki mikropların daha fazla yayılmasına ve gözde yanma hissinin
oluşmasına neden olabilir.