Kulağa su kaçmaması için ne yapılmalı tatile çıkanlar dikkat!
Kulağa su kaçmaması için ne yapılmalı? Kulağa su kaçması sonucunda ağrı nasıl geçer? Yaz aylarında havuz ve deniz planlarının zehir olmasını istemiyorsanız....
Yaz aylarında aylar öncesinden organize ettiğimiz ve yılın tüm yorgunluğun atmak için yapılan deniz, havuz planları dikkatsizce davranıldığında yılın büyük bir heyecanla beklediğimiz yaz dönemlerinde çıkılan tatiller hüsranla sonuçlanabilir. Özellikle bir çok kişinin yaşadığı ortak sorunlardan olan kulağa deniz veya havuz suyu kaçması kimi zaman hafif uğultular oluştururken kimi zamanda ciddi kulak hastalığı sorunlarına dönüşebilmektedir. Peki aylar öncesinden yapılan planların zehir olmaması için ne yapılmalı? Dikkat edilmesi gerekenler neler? Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr.Yavuz Selim Yıldırım konu ile ilgili bilgiler verdi.
BU SORUNLA KARŞI KARŞIYA KALMAMAK İÇİN NE
YAPMALIYIZ?
Öncelikle kulak kanalında alerjik yapısı olanlar, kulak kanalı sık kaşınan kişiler, daha önce kulak kiri temizliği yaptıranlar, daha önce kulak ameliyatı olanlar, daha önce kulak kanalının tıkanmasına bağlı problem yaşayan kişiler
Tatile gitmeden önce bir KBB uzmanına giderek kulaklarını kontrol ettirmeli. Kulak kanalındaki kirleri temizletmeli, aksi takdirde tatilde kulağa su kaçınca su ile temas eden kulak kiri kulağı tıkayarak rahatsızlık hissi verir. Kulak ile oynandıkça kulak ağrımaya ve tıkanmaya başlar ve tatil de sancılı zamanlar başlar, sonrası malum...
SU KAÇMAMASINA RAĞMEN RAHATSIZ EDİYORSA...
İlk olarak kulak kanalı yapısı çok hassas olduğu için fazla oynamak ve karıştırmak başlı başına olumsuz etkiler.Onun için kulak kanalı içerisine hiç bir şey sokmayın. Tıkanan taraf üzerine yatarak kulak kanalındaki su, kulak kiri vb maddelerin yer çekiminin etkisi ile çıkmasını bekleyin.
Kulağa soğan suyu, zeytinyağı gibi maddeler dökmeyin. Kulak kanalının görünen kısımlarındaki kulak kiri.. vb akıntıları yumuşak peçete ile temizleyin.
TATİLDE KULAK PROBLEMİ YAŞAMAMAK İÇİN NE YAPILMALI?
Deniz ve havuza girmeden önce kulakları da kapatan kaliteli bir bone kullanın, kulak kanalına kulak tıkaçları kullanmayın-tıkaçlar su alarak kulak kanalının şişmesine, sulanmasına ve tıkanmasına başlı başına sebep olur, kulak problemi olanlar tatil öncesi KBB uzmanına gitsin, kirli havuz ve denizlere girmeyin, fazla sıcak suya girmeyin, sıcak su bazı kulaklarda kaşıntı ve sulanma yaparak kulaklarda mantar oluşturur. Sudan çıktıktan sonra bir kaç zıplama ve hoplama hareketi yapın, saç kurutma makinesini kulağınıza tutmayın, kulak çöpleri kullanmayın, yumuşak peçete ile dış kulak girişindeki ıslaklıkları temizleyebilirsiniz.
DOKTORA NE ZAMAN GİDİLİMELİ?
İşitme kaybı, kulakta sancı ve ağrı, kulak kepçesine dokunduğumuzda ağrı, baş dönmesi ve ateş varsa en yakın KBB uzmanına gitmelisiniz.