Küçük detayları unutanlar aslında çok daha zeki çıktı!

TORONTO Üniversitesi'nin bir araştırmasına göre küçük detayları unutan insanların her şeyi hatırlayandan daha zeki olduğu ortaya çıktı.

Yeni tanışdığımız birini adını mı unuttunuz? Markete girdiğiniz kendizini reyonlara bakıp ne alacağınızı hatırlamaya çalışırken mi buldunuz? Buna benzer durumları sık sık yaşıyorsanız bir şeylerin ters gittiği hissine kapılmanız normal ama sakın endişe etmeyin. Hatta sevinin deriz!

Son günlerde yayınlanan bir araştırmaya göre unutkan kişilerin, her şeyi hatırlayan kişilere göre daha zeki olma ihtimalleri daha yüksek. Kanada’daki Toronto Üniversitesi, zekâ ile unutkanlığın orantılı olmadığını ortaya koydu. 

Genelde her şeyi hatırlayan insanların daha zeki olduğu düşünülür. Araştırma ise unutkan olmanın sizler için daha iyi olduğunu açıklıyor.

TÜM DETAYLARI DEĞİL BÜYÜK RESMİ HATIRLAMAK DAHA İYİ

Meğerse bütün detayları hatırlamak yerine sadece büyük resmi hatırlamak hem beyniniz hem de sağlığınız için daha iyiymiş. Beynin bilgi ve hatıraları sakladığı bölümü, eski ve önemsiz olanları silerek üzerine yeni ve önemli olanlarını ekliyormuş. Önemli olan işimize yarayan ve önemli bilgiyi hatırlamak.

Mesela birisinin ismini hatırlamak yerine suratını hatırlamak daha önemlidir. Buna farklı bir açıdan bakarsanız aslında mantıklı olduğuna hak vereceksiniz. Bir aslan için önemli olan etrafındaki bütün nesnelerin ne olduğunu hatırlamak değil ona neyin zararlı neyin zararsız olduğunu bilmektir.

Unutkanlık sadece bazı şeyleri unutmaktan ibaret değil. Beynimiz işimize yaramayan ve artık kullanmadığımız bilgileri silerek yerine yenilerini ve önemli olanlarını ekliyor.

Elbette her şeyi hatırlamak yararınıza olacaktır. Ancak beynin bunu yapabilmesi mümkün değildir. Günümüz teknolojisi sayesinde ezberlenilebilen ve bir tık ötemizde olan bilgilere ulaşmak kolay. Bu nedenle bunları hafızamızda yer etmemize gerek yok. Bu çalışma her şeyi unutmanız gerektiğini önermiyor. Markete gidip süt almayı unuttuğunuzda bunun aslında kötü bir şey olmadığını ve beynin işini yaptığını öneriyor.