Kırılan dişi süte batırarak kurtarın!
Dr. Zeynep Yalçınkaya Erdemci, anne babaların yapacakları soğukkanlı ve doğru bir diş ilkyardımı ile çocuğun kırılan ya da yerinden çıkan kalıcı dişinin kurtarılabileceğini söylüyor.
Yaz tatilinde havuzda serinlemekten büyük keyif alan çocuklar, bir anlık dikkatsizliklerinde, kendilerine zarar verecek kazalar yaşayabiliyorlar.
Havuzda çarpma ya da düşme sonucu dişlere alınacak
darbe ile yaşanacak travmanın, ağız ve dişle ilgili çene kemiği
kırığına kadar uzanabilecek kötü sonuçlar doğurabileceğini
vurgulayan DentGroup Kids Pedodonti Uzmanı Dr. Zeynep Yalçınkaya
Erdemci, anne babaların yapacakları soğukkanlı ve doğru bir diş
ilkyardımı ile çocuğun kırılan ya da yerinden çıkan kalıcı dişinin
kurtarılabileceğini söylüyor...
Çocuklarda daimi diş kırıklarını içeren kazalar, yaz aylarında daha fazla meydana geliyor. Birçok anne baba ise, tatilin tadını çıkardıkları bir sırada, havuzda meydana gelebilecek kazalara hazırlıksız yakalanıyor.
DentGroup Kids Pedodonti Uzmanı Dr. Zeynep Yalçınkaya Erdemci Dr. Erdemci, ebeveynlerin çocuklarının bir havuz kazası yaşaması durumunda, mümkün olduğunca sakin biçimde diş hekimiyle iletişime geçip, mümkünse cep telefonlarıyla çekecekleri bir fotoğrafı paylaşmaları gerektiğini belirtiyor.
Dr. Erdemci, kazanın önlenemediği durumlarda, diş ile ilgili ilk yardım müdahale yöntemlerini bilmenin büyük önem taşıdığını vurguluyor.
Yerinden çıkan diş bir bardak süt içinde saklanmalı…
Yaşanabilecek havuz kazaları ve neden olabileceği sonuçları “Suda ani şekilde yüzeye çıkmak ya da havuz kenarında koşup oynarken kaygan zemin nedeniyle düşmek gibi durumlarda, seramik havuz kenarları, en basiti bir mine çatlağından, ön diş kırıklarına, dişin yer değiştirmesine hatta yerinden çıkmasına kadar bir çok olumsuzluğa yol açabilir” şeklinde özetleyen Dr. Zeynep Yalçınkaya Erdemci, dişin kurtarılması sağlayacak biçimde yapılması gereken ilk müdahaleyi şöyle anlatıyor:
“Kanamaya neden olan yumuşak doku kısmına hafifçe basınç uygulamak kanamanın durdurulması açısından önemlidir. Dişte kırık varsa, artık veya yabancı maddelerin uzaklaştırılması amacıyla ağız ılık suyla çalkalanmalıdır.
Dişin kırık parçası bulunup, bir bardak sütün içinde olduğu gibi uygun koşullarda saklanırsa, diş hekimi tarafından tekrar yerine yapıştırılabilir. Bu parçalar gelen kuvvetin yönüne bağlı olarak bazen dudak dokusu içerisinde de olabilir. Böyle durumlarda parçanın oradan biran önce çıkarılması gerekmektedir.
Kırık parça bulunamazsa, çok küçük kırıklarda diş kenarı diş hekimi tarafından şekillendirilebilir. Kırık, dişin sinirini de içeriyorsa daha ileri tedaviler gereklidir. Kalıcı diş yerinden tamamen çıkmışsa kök yüzeyine dokunulmamalıdır. Yerinden çıkan diş, hekime gidene kadar ilk tercih olarak sütte, sonrasında serum fizyolojik solüsyonda ya da son ihtimal olarak da, ağız içerisinde saklanmalıdır. Hızlı müdahale dişin kurtulma şansını artırır. Oluşabilecek enfeksiyonları engeller ve tedavinin basit şekilde sonlanmasına yardımcı olur”
Bazı durmalarda travmanın şiddeti ve yönünün dişin kemik içerisinde gömülmesine neden olabileceğini kaydeden DentGroup Kids Pedodonti Uzmanı Dr. Zeynep Yalçınkaya Erdemci, “Böyle bir durumda gömülmenin şiddeti tedavi seçeneğini belirler. Bazı durumlarda dişin tekrar eski haline kendi dönmesi beklenirken, daha şiddetli gömülmelerde ortodontik veya cerrahi olarak diş eski konumuna getirilir” şeklinde konuşuyor.