Kemik erimesine karşı nasıl beslenilmeli?
Osteoporoz’un “kemik erimesi” anlamına geldiğini söyleyen Diyetisyen Neslihan Aktepe, kemik erimesi ve beslenme ilişkisi konusunda açıklamalarda bulunuyor.
Osteoporoz, kelime anlamı “kemik erimesidir“. Kadınlarda menopoz döneminde, östrojen azalmasıyla birlikte kemiklerden kalsiyum çekilmeye başlar. Kalsiyum çekilmesi de ,kemiklerde D vitamini ve fosfor dengesini olumsuz yönde etkiler.
Osteoporoz da ,vitamin mineral eksikliklerini
giderebilmek için beslenme şeklinize çok özen göstermeniz
gerekmektedir. Hatta çocukluk çağından itibaren
uygun beslenme şekli ve uygun egzersiz yapmak ,ilerleyen yaşlarda
oluşabilecek vitamin ve mineral eksikliklerini
azaltabilecektir.
Kemik erimesinde beslenme önerileri;
*D vitamininin en iyi kaynağı güneştir. Güneşin dik geldiği saatlerde kol ve bacaklarımızı açarak 15-20 dakika güneşlenmek faydalı olacaktır. Besinlerde ise en çok yağlı balıklardan somon, peynir ve yumurtada bulunmaktadır .
*Kalsiyumdan yeterli beslenebilmek için kemik erimesinde günlük 1200-1500 mg. tüketmek gerekmektedir.
* Kalsiyum tüketiminiz için günlük olarak ; peynir + yumurta + süt ve yoğurt + yeşil salata + çiğ kuruyemişlerin tüketimine özen göstermek gerekmektedir.
*Çinko ve magnezyum da kemik sağlığı için önemlidir. Özellikle magnezyum seviyesinin düşük olması, D vitamini seviyesini azaltabilir.
*Gereğinden fazla hayvansal protein almak kemiklerden minerallerin fazla miktarda atılmasını sağlayabilir. Hayvansal protein tüketiminizi yağsız olarak tüketerek kalp-damar sağlığınızı da koruyabilirsiniz.
*Aşırı kafein tüketimi kemiklerden kalsiyum atımını hızlandırır. Günlük kafein alımını 200mg hatta en fazla 300mg ile sınırlandırabilirsiniz .
*Güçlü kemikler için çocukluktan itibaren düzenli egzersiz yapılmalıdır.
*Özellikle spor yaptığınız günlerde yüksek tansiyon rahatsızlığınız yok ise, 1-2 şişe mineralli su tüketmenizi öneririm .
*Yaş ve cinsiyete göre, ideal vücut ağırlığında olmak , kemik sağlığı açısından önemlidir .
Sağlıklı ve fit kalın
Diyetisyen Neslihan AKTEPE