Kadın kanserlerinin belirtileri nelerdir önlemi nasıl alınır?

Erken tanı her hastalıkta önemli olduğu günü kanser hastalıklarında bir hayli hayati önem taşımaktadır. Kanserin bu belirtilerine dikkat!

Hastalıklarda özellikle kanser hastalıklarında erken tanı hastalığı başlangıcında teşhis koyup durdurulabilecek önlemler alınarak veya önlemini alığ ilerlemesine sebebiyet vermeyen çözümler ile a-hastalığın ilerlemesini önlenmesi demektir. Hastanın eski sağlığına kavuşmasında erken tanı büyük önem taşımaktadır. Ancak kadınlarda üreme yolu ile kansere rastlanmasında bulunan bazı belirtiler tedavinin olumlu sonuçlar verdiği erken evrede oldukça önemlidir. Ancak bu konuda kadınların farkındalığının artması adına kadın kanserlerinin en belirgin 7 özelliğini sizler için sıraladık.

KANAMA

Kadın kanserlerinde en sık rastlanan belirtilerinden biri vajinal kanamalar. Bu kanamalar kanserin tipi, evresi ve hastanın yaşı ile değişkenlik gösteriyor. Üreme çağındaki bir kadında adet süresi, miktarı ve sıklığındaki değişiklikler üreme sistemi kanserleri için bir belirti olabiliyor. Nadiren rahim iç duvar kanserlerine de işaret edebiliyor. İlişki sırasında veya hemen sonrasında ortaya çıkan lekelenme tarzındaki kanamalar ise rahim ağzı kanseriyle ilgili bir durumun göstergesi olabiliyor.

Menopoza girmiş bir kadında görülen vajinal kanamalarda ise bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yapılacak değerlendirme büyük önem taşıyor. Bu dönemde ortaya çıkan kanamaların altta yatan bir kanserle ilişkili olma ihtimali, menopoz öncesi döneme göre oldukça yüksek seyrediyor. Sıklıkla da rahim iç duvar kanserleriyle alakalı oluyor.

AKINTI


Vajinal akıntı rahim ağzı veya rahim iç duvar kanal kanserlerinde ortaya çıkan doku tahribatının belirtisi olabiliyor. Bu akıntı zaman zaman eşlik eden kanama nedeniyle kırmızı veya kahverengi olabileceği gibi, bazen de enfeksiyon nedeniyle kötü kokulu sarı-yeşil bir akıntı şeklinde görülebiliyor.

KOKU

Kötü koku, özellikle rahim ağzı kanserlerinde ortaya çıkıyor. Çoğu zaman kanlı ve içerisinde parçalar içeren akıntıyla beraber görülüyor. Bu durum en sık rahim ağzında tahribata neden olan, büyük ve lokal ilerlemiş tümörlerde ortaya çıkıyor. Rahim içi kanserlerde de tümörün neden olduğu doku yıkımı, kanama ve enfeksiyon gibi nedenlerle kötü kokulu vajinal akıntı şikayeti ortaya çıkabiliyor.

AĞRI


Kadın üreme sistemi kanserlerinde duyulan ağrı, çoğu zaman hastalığın ileri evresinde fark ediliyor. Bu tür hastalıklarda ağrı daha çok alt karında, kasıkta veya alt belde görülüyor. Özellikle sıvı toplanmasıyla ilerleyen yumurtalık kanserlerinde, kanserli kitlenin ve toplanan sıvının etkisiyle birlikte ağrı karnın daha yukarı seviyelerinde, bazen de diafragma iritasyonu nedeniyle omza vuran tarzda olabiliyor.

KARINDA ŞİŞLİK


Bu durum sıklıkla yumurtalık kanseriyle ilişkili olup, çoğu zaman kanserin ileri evrede olduğu anlamına geliyor. Yumurtalık kanserlerinde, yumurtalıktaki kitle veya kanserin neden olduğu yoğun karın içi sıvı karında şişliğe neden olabiliyor. Daha nadir görülen ve davranışı yumurtalık kanserine benzeyen bazı rahim içi kanserlerde de bu duruma rastlanabiliyor.

KAŞINTI

Bu belirti, kadın kanserlerinde az görülüyor. Nadiren görülen bir kanser tipi olan vulva (vajinanın dış kısmı, dudaklar ve etrafındaki yapılar) kanserinin ya da bu bölgedeki kanser öncülü lezyonların bir belirtisi olabiliyor. Özellikle menopoz döneminde olan kadınların, bu bölgelerde ortaya çıkan kaşıntı durumunda bir kadın hastalıkları uzmanına başvurması önem taşıyor.

HALSİZLİK

Halsizlik, yorgunluk veya bitkinlik hali olarak tanımlanan belirtiler daha çok ileri evre kanser bulgusu oluyor. Özellikle rahim ağzı ve yumurtalık kanserlerinin ileri evrelerinde ortaya çıkıyor. Diğer yandan rahim iç duvar kanserlerinde, hastalık erken evrede olsa da aşırı kanamayla ilişkili olarak, demir eksikliği kansızlığına bağlı yorgunluk hissi yaşanabiliyor.