Hastalık hastalığı nedir nasıl yenilir tedavisi var mı?
Hastalık hastalığı vücutta bir hastalığı olmadığı halde, hasta olduğunu düşünen ve kaygı taşıyan insanlardır. Peki hastalık hastalığını nasıl anlarız?
Fakat başlı başına sürekli bende bir hastalık var düşünceleri var ise, doktorların hastaya hiç bir şeyin yok demesine rağmen, yapılan bütün tetkiklere rağmen hastalık hastalığı olan birey bunlara inanmaz ve her zaman hasta olduğunu düşünür. Bu hastalar bir şeyleri olmadığına ikna olsalar bile bir süre sonra, bende hastalık var diye doktor doktor gezmeye başlarlar.
NEDEN OLUR?
Hastalık hastası olmanın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat bu konuda farklı açıklamalar vardır. Örneğin, psikiyatride bilinç dışı çatışmaların yarattığı endişenin, kaygının bedensel olarak ifade edilmesi olarak açıklanmaktadır.
BELİRTİLERİ NELERDİR
Hastalık hastalığı olan bireyler bedenlerine o kadar yoğunlaşırlar ki, ilişkilerini, işlerini ve her şeylerini ihmal etmeye başlarlar. Hastalar, kendilerinde kaygı oluşturan bu durumu çözmeye uğraşırlar ve bu durumu çözmek için de doktorlara gidip zaman ve paralar harcarlar. Bütün bunlara rağmen iyi olduklarını kabullenmezler.
NASIL ANLAŞILIR
Hastalık hastalığının teşhisi diğer hastalıkların olmadığını görerek başlar. Bu hastalarda öncelikle organik bir hastalığın olmadığına dair bütün tetkiklerin ve muayenelerin dikkatli bir şekilde yapılması gereklidir. Çünkü bu bireylerde hem hastalık hastalığı hemde organik bir hastalık olabilir.
TEDAVİSİ VARMIDIR
Hastalık hastalığının tedavisinde en önemli nokta, hastanın organik bir rahatsızlığının olup olmadığını kanıtlayacak tetkiklerin ve muayenelerin yapılmasıdır. Hastalık hastası olan bireylerde hastalığa eşlik eden organik ve ciddi hastalıklarda olabilmektedir.