Gün ışığı psikolojimizi nasıl etkiler

Gün ışığının önemi hem psikoljik olarak hem de fiziksel olarak sağlığımız üzerinde etkileri vardır. Gün ışığı neden bu kadar önemli? sorusununun cevabını sizler için sıraladık.

Daha önce hiç merak ettiniz mi gün ışığınının vücudumuza olan etkileri nelerdir, insan sağlığını gerek zihinsel gerek fiziksel olarak nasıl etkiler? Biz merak ettik... Gerek uzmanlar gerek insanlar yazın güneşten bol bol faydalanmak için deniz kenarlarına kaçarken doktorlar ise güneş kremi eşliğinde belirli saatler arasında güneşten doğal 'D vitaminini' almamız gerektiğini söylüyor.


Peki gün ışığı olmadığı zaman vücudumuz bu durumdan nasıl etkilenir hiç düşündünüz mü? İlk olarak kış mevsiminde günlerin kısalmasıyla havanın erken kararması psikolojik olarak insanı ciddi boyutlarda etkilemektedir... Bu duruma en basit örnek olarak gün içerisinde uyku düzeninizin bozulmasını, umutsuz ve kaygılı düşünceleriniz süreklilik haline gelmeye başlamasını verebiliriz, işte bu yüzden depresyona bile girmiş olabilirsiniz...

Genellikle sonbahar ve kış dönemlerinde bu ruh haline kapılmak oldukça normaldir. Aynı zamanda bu mevsimlerde havaların soğumasıyla hareketlilik azalır böylelikle bir süre alışkanlıklarınızdan kurtulamayıp bunalıma girmeniz oldukça normal karşılanır.

Gün içerisinde gün ışığından yeteri kadar yararlanamadığınızdan dolayı bir şey yapmamak gibi isteksiz olma durumları yaşayabilirsiniz. Bu da gün ışığının yeteri kadar alınamamasının bir sonucudur. Ruh halinizin son derece karamsar olması ve isteksiz hissetmeniz son derece normaldir.Bu duruma kurtarıcı bir öneri isterseniz yapmanız gereken arkadaşlarınızla daha sık görüşmek olacaktır.

Gün ışığından bu mevsimlerde yeteri kadar yararlanamadığınız için hormonel olarak da etkilenebilirsiniz. Mesele kendinizi durup dururken ağlarken bulabilirsiniz. Normalde hiç olmayacak şeylere durup dururken sinirlenebilirsiniz. Bu durum hormonlarınızı etkilediği için duygusal olarak örnek verdiğimiz durumları yaşayabilirsiniz. Aynı zamanda güneşten az faydalanmak serotonin hormonunuzu belirli bir düzey düşürebilir. Bu da depresyon hissine kapılmanıza neden olabilir.