Göz tansiyonu neden olur belirtileri nelerdir körlüğe neden olur mu?
Göz tansiyonu fazla bir belirtisi olmasa bile dikkat edilmemesi ve önlemi alınmaması sonucunda körlüğe neden olabilir!
Halk arasında 'Göz tansiyonu' olarak adlandırdığımız tıp dilinde 'Glokom' rahatsızlığı belli başlı belirti taşımasa bile dikkat edilememesi ve önlemi alınmaması sonucunda körlüğe sebebiyet verebilmektedir. Elmaelma.com okurları için göz tansiyonu hakkında Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Durmuş önemli açıklamalar yaptı!
Genellikle fazla belirtisi olmayan sinsi hastalık olarak nitelendirdiğimiz bir hastalıktır. Bu nedenle bir çok hasta bu göz hastalığından habersiz bir şekilde hayatlarına devam etmektedir. Bu yüzden 40 ve üzeri yaşlarındaki insanlar risk altında olabilir bu yüzden 2 veya 3 yılda bir göz tansiyonlarını ölçtürmeleri gerekmektedir. Glokom yüksekliğinde siniri hasarı ile kronik olmakla beraber görme kaybına da neden olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre dünya genelinde göz tansiyonu bulunan kişilerde bu hastalık yüzünden kör olduğu tahmin edilmektedir.
Göz tansiyonu hemen hemen her yaşta görülebilmektedir. Ancak 40 yaş üzerindekilerde bu hastalık daha fazla görülüp ilerleyen yaşlarla daha da artmaktadır. Genellikle göz tansiyonu hastalarında belirti olmamakla birlikte bazı hastalarda ara ara bulanık görme, göz ve baş ağrıları, geceleri ışıklar etrafında halka görmeler ve karanlıkta televizyon izlerken oluşan göz ağrıları görülebilmektedir. Göz tansiyonu hastalığı sıklıkla belirti vermediği için maalesef hastaların yarısından çoğu hastalığından habersiz olarak yaşamaktadır.