Göz muayenesi ne sıklıkla yapılmalıdır muayenenin aşamaları nelerdir körlüğün önüne nasıl geçilir?

Düzenli olarak muayesi yapılması gereken organlardan biri de gözdür! Bir çok ciddi hastalıklar göz muayenesi ile tespit edilebiliyor.

Yapılan araştırmalara göre her yıl tüm dünyada milyonlarda insanın önlenebilir sebeplerden dolayı görme yetilerini kaybettiğini ortaya koyuyor. Dünya Sağlık Günü vesilesiyle, rutin göz muayeneleri sayesinde önlenebilir görme kayıplarının önlenmesinin yanı sıra, kanser, beyin tümörü, tiroit ve yüksek tansiyonun da aralarında bulunduğu pek çok hastalığın teşhis edilebilmektedir. Dünyagöz Feneryolu’ndan Prof. Dr. Tayfun Bavbek kapsamlı göz muayenelerini düzenli olarak gerçekleştirmenin önemi ve bu sayede önlenebilecek rahatsızlıklar ile ilgili önemli bilgiler veriyor.

CİDDİ HASTALIKLAR GÖZ MUAYENESİNDE TEŞHİS EDİLEBİLİYOR

Göz muayeneleri sayesinde, gözlerde oluşabilecek rahatsızlıklara ek olarak, hayati tehlike yaratan farklı hastalıkların da ilk belirtilerinin gözlemlenebildiğini belirten Prof. Dr. Tayfun Bavbek, “Rutin olarak gerçekleştirilen göz muayeneleri sırasında fark edilebilecek pek çok hastalığın teşhisi ve ardından doğru branşlara yapılacak yönlendirmeler, özellikle kanser hastalarında hayati önem taşıyabiliyor. Göz muayeneleri sayesinde; yüksek kolestrol, tümörler, tiroit, yüksek tansiyon, diyabet, kanser türleri, AIDS, MS, alzheimer, parkinson ve bağışıklık sistemini olumsuz olarak etkileyebilecek pek çok farklı rahatsızlığın ilk belirtilerini tespit edebilmek mümkün” ifadelerini kullanıyor.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR!

Rutin göz muayeneleri ile önemli rahatsızlıklara teşhis konulmasının yanı sıra, öğrenme yetisinin %85’ini sağlayan gözleri tehdit eden görme rahatsızlıklarının da önemli olduğunu belirten, “Göz muayenelerinden istenilen sonucu alınabilmesi için hastaların, muayenenin yapıldığı merkezde göz sağlığı konusunda en yeni teknoloji ve tekniklerin kullanıldığından ve hekimlerin tecrübeli olduğundan emin olmaları gerekmektedir.

Kapsamlı bir göz muayenesi en az 30 dakika sürer. Bu muayenede; görme keskinliği testi, gözlük muayenesi, göz kapaklarının ve göz kaslarının muayenesi, göz tansiyonu ölçümü, biomikroskobik muayene ve göz gibi kontrollerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Tüm bu farklı aşamalar sayesinde hem gözde hem de vücudun farklı bölgelerinde oluşabilecek rahatsızlıklar tespit edilerek hastalar gerekli tedavilere yönlendirilebilirler” diyerek sözlerini tamamlıyor.

GÖZ MUAYENESİNİN AŞAMALARI NELERDİR?

Göz Keskinliği Değerlendirilmesi
Göz Kapağı ve Göz Hareket Testi
Ön Segment Muayenesi
Göz Tansiyonu Değerlendirmesi
Damlalı Muayene
Göz Dibi Muayenesi