Evde spor yapmak etkili olur mu? Bilinçsizce yapılan ısınma sakat bırakabilir!
Teknolojinin ilerlemesiyle beraber sosyal medya platformlarında evde spor yapma temaları her yerde ancak yanlış yapılan spor kişinin hayatına mal olabiliyor.
Kaliteli bir yaşam, kilo vermek için alışkanlık haline getirilmesi gereken spor günümüzde teknolojinin ve sosyal medya mecrualarının bir çok kişiye ulaşamasıyla beraber evde spor yapmaya yardımcı uygulama çeşitleri artmaya devam ediyor. Spor yapmak her ne kadar sağlıklı olsada yanlış yapılan bir egzersiz omuzgaya zarar verebiliyor. Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Doç. Dr. Eren Erdem eve yapılan yanlış bir egzersizin ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu belirterek dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı!
Bel ve omurga sağlığı için, evde spor yaparken dikkat edilmesi
gerekenleri özetledi Sosyal medyanın giderek yaygınlaşması,
özellikle Instagram ve Youtube gibi sosyal platformlarda spor
eğitmenlerinin eğitici video içerikleri yayınlaması bununla beraber
sayısı her geçen gün artan çeşitli spor aplikasyonları sayesinde
spor artık daha çok kişinin hayatına girdi. Ancak sağlıkla ilgili
yaşanan bu gelişmeler, ne yazık ki bilinçsizce ve ısınmadan yapılan
hareketler, kalıcı sağlık problemlerine yol açabiliyor. Ev
ortamında spor yapılırken bel ve omurga sağlığına kalıcı zararlar
verilebildiğini belirtti ve dikkat edilmesi gerekenleri
açıkladı.
Evde Spor Yaparken Sağlığınızı Riske Atmayın!
Evde spor yapmanın doğru uygulandığında faydalı olabileceğini ancak yanlış yapıldığında büyük sağlık problemlerine yol açabilmektedir. İdeal olanın profesyonel olarak sporla ilgilenip ara veren veya daha önce bu konuyla ilgili herhangi bir eğitim almamış kişilerin, uzman yardımı olmadan spor yapmayı tercih etmemeye özen gösterin.
Erdem, “Evde spor yaparken en çok dikkat etmeniz gereken bölge; bel ve omurgadır. Yapacağınız hareketlerde bu bölgelere yanlış bir şekilde yük bindirmemeniz gerekmektedir. Örneğin yerden alıp kaldıracağınız bir ağırlığı, hangi pozisyonda kaldırdığınız çok önemli. Eğer ağırlığı, belinizden veya omurganızdan destek alıp kaldırırsanız, o bölgelerde bir sakatlığa yol açma riskiniz çok yüksek.
Bu tarz problemlerin başınıza gelmesini istemiyorsanız çok dikkatli ve yavaş bir süreçle bu kaslarınızı geliştirmeniz gerekmektedir.” dedi. Uzun süre spordan uzak kalmış ve sonrasında tekrar spora dönmüş kişilerin kaslarının eski formunda olmadığını belirterek, “Uzun süre spordan uzak kalan insanların vücuduna ani yük bindirimi kolayca sakatlanmalarına sebep olur, bu yüzden tekrar spora başladıysanız, yavaş yavaş ve mümkün olduğunca hafif bir sporla başlamanız gerekmektedir.” diye konuştu.
Esneyip Isınabilirsiniz!
Spora başlamadan önce yapılacak esneme hareketleri sayesinde kasların yumuşadığını, daha rahat hareket ettiğini ve spor sonrasında daha rahat bir şekilde dinlenmeyi sağladığına dikkat çeken Erdem “15-20 dakika süren esneme hareketleri sayesinde vücut ısınır, nabız yükselir ve spora hazır hale gelir. Esneme hareketleri son derece yavaş yapılmalı ve ardından ısınma hareketleri ile pekiştirilmelidir.” dedi. Erdem, esneme ve ısınma hareketleri için yumuşak ve antibakteriyel matların, esnek bant ve topların kullanabileceğini belirtti.
Evde Pilates Yapmak Beraberinde Risk Getirebilir!
Özellikle duruş bozukluklarını gidermeyi amaçlayan pilates sporunun evde yaygın olarak yapıldığını belirten Erdem, “Hemen her markette bulunabilen aletler ve konu ile ilgili hazırlanmış videolar eşliğinde evde en sık yapılan sporlardan biri olan pilates sırasında özellikle boyun ve omurga duruşunun yanlış konumlanma riski yüksektir.” dedi. Erdem ayrıca, ev sporlarında çıplak ayak ya da çorap yerine uygun bir ayakkabının seçilmesinin önemini vurguladı. Girişimsel Doç. Dr. Eren Erdem, “Spor sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazıdır. Ancak uzmanların yönlendirmesi ve denetiminde yapıldığında sağlıklı sonuçlar verir.” diye konuştu.