Erken teşhis neden önemlidir? Ultrasonun önemi nedir?

Hastalıklara erken müdahale etmek çok önemlidir. Özellikle kanser gibi hızla yayılan hastalıkların ultrason ile erken tanının konulması oldukça önemlidir.

Hastalıkların belirtilerine göre erken koyulan teşhiş çoğu zaman ilerlemesi muhtemel olan hastalıkların önüne geçmek oldukça önemlidir. Özellikle kanser gibi vücuda hızla yayılan hastalıkların erken teşhisi oldukça önemlidir. Kanser, kolon kanseri, gibi kanser hastalıklarının ulstason ile teşhisinin koyulması özellikle hayat kurtarmaktadır.

Teknolojinin gelişmesiyle beraber ultrason, modern tıpta da hastalıklara erken teşhis koyularak müdahale etmek oldukça önemlidir. Ses dalgalarının yardımı ile vücudun herhangi bir bölgesini ultrason ile görüntüleyerek bir çok hastalığın önüne geçmek mümkündür. 

ERKEN TEŞHİSDE UYGULANAN ULTRASON TEKNİLERİ NELERDİR?

Bir çok kanser hastalığının erken teşhisi ile bu hastalıklardan korunmak için çeşitli ultrason çeşitleri kullanılmaktadır. Bunlar;

1) Meme Ultrasonu; Bu yöntemde meme dokusu, süt kanalları, meme hücreleri incelenmektedir. Ultrasonun yapılmasındaki amaç ise 40 yaş altındaki kadınlarda oluşan meme ağrısı ve kitlenin nedenlerini araştırmaktadır. 

2) Pelvik Ultrason; Erkeklerde prostat, mesane, kadınlarda ise mesane, uterus ve overler  için incelenmektedir. Bu teknik miyom ve çikolata kistleri inceleme yapılırken erkeklerde idrar yolu iltihabı, mesane taşları gibi detaylı bir inceleme yapılmasını sağlamaktadır. Yapılan incelemeler sonunda rahim kanseri rahim ağzı kanseri, prostat, mesane kanseri gibi hastalıklar için bu yöntem büyük önem arz etmektedir.

3) Renal Ultrason; Bu yöntem genellikle böbrek taraması yapılmaktadır. Bu yöntemde kişi sırt üstü yatırılır ve karın bölgesine sürülen jel sürülerek incelemeler yapılır. Bu yöntemle mesane ve böbrek bölgelerinde inceleme yapılmaktadır.

4) Trioid Ultrasonu; Kişilerin trioid bezlerinde görülen anormallikleri incelemektedir. Bu yöntem kişinin guatrı ve nodülleri tespit etmek için kullanılmaktadır. Boyun bölgesi ve trioid bezlerini incelemektedir.

5) Kalça Ultrasonu; Bu yöntem kalçadaki doğuştan olan kalça çıkıklığı incelenmektedir. Bu yöntem bebeklerde 2 ile 6 ay arasında yapılmaktadır ve 'Gelişimsel Kalça Dislazisi' oluşumu kontrol edilmektedir.