Erkeklerde neden varis olur?
Erkeklerde neden varisin artmasının sebebini Prof. Dr. Murat Aksoy anlattı...
Varisler gebelik, hormonal nedenler, topuklu ayakkabılar yüzünden kadınlarda daha sık görülse de erkekler de bu dertten muzdarip.
Masabaşı işler, kilo artışı, az spor yapılması gibi sebepler yüzünden erkeklerde de sıkça varis görüldüğünü söyleyen Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksoy “Erkekler kadınlara göre kozmetiği ikinci plana attıklarından doktora geç başvuruyorlar.
Bu yüzden kadınlara görev düşüyor. Kadınlar eşlerinin veya erkek arkadaşlarının bacaklarını da takip etmeliler. Tedavileri için uyarılarda bulanmalı hatta onları cerraha getirmeliler” diyor.
Spor yapmayanlarda daha çok görülüyor
Bacaklarda damarlarda belirginleşme, ağrı, şişme, hassasiyet ve ağırlık hissi belirtileriyle ortaya çıkan varislerin görülme sıklığı erkeklere göre daha yüksek.
Kadınlarda geçirilen gebelikler, gebeliklerin sayısı ve hormonal nedenler varis oluşma riskini artırıyor. Kadınların az spor yapması da bu riski artırıyor. Kadınların sıklıkla kullandığı hatta vazgeçemediği topuklu ayakkabılar da varis riskini artırıyor.
Çalışan kadınlar daha erken doktora başvuruyor
İster çalışan kadın olsun ister ev kadını, durağan yaşam içinde olanlarda varis daha fazla görülüyor. Bu nedenle ofiste masa başı iş yapan veya işi sırasında uzun süre ayakta durmak zorunda kalan kadınlarda varis görülme riski artıyor.
Örneğin öğretmenlik, tezgahtarlık, kuaförlük yapan kişiler bu açıdan yüksek riskli meslek grubuna giriyor.
Ev kadınları ile karşılaştırıldığında çalışan kadınların biraz daha erken doktora başvuruyor. Kozmetik problem çalışan kadın için biraz daha ön planda. Ev kadınları genel olarak ağrı ve şişlik şikayetiyle geliyor ve biraz daha ileri evrede doktora başvuruyor.
Erkeklerde neden varis artıyor?
- Sporun ve yürüyüşün daha az yapılması nedeniyle erkekler de artık varis sorunuyla daha sık karşılaşıyor.
- Evden işe giderken en fazla arabaya, otobüse veya toplu taşıma araçlarına kadar yürüyoruz. Günlük yürüyüş mesafemiz 500 metre en fazla bir kilometreyle sınırlı.
- Fast-food yeme alışkanlıkları da artış gösteriyor. Özellikle kilo endişesi taşımayan erkekler düzensiz ve sağlıksız beslenme modelleri ile her gün kilo alıyor.
- Yeni çalışma ortamları da hareketten uzak bir yaşam tarzı oluşturmaya başladı. Artık erkekler de iş hayatlarında eskisine oranla daha az fiziki güç kullanıyor, oturarak veya hareketsiz ofis ortamlarında çalışıyor. Hareket edemediği için hem kilo alıyor hem de bacak kasları zayıflıyor, böylece varis riski artıyor.
Kadınlar partnerini doktora götürmeli
Erkekler kadınlara göre daha geç doktora başvuruyor. Bu problem kozmetiği çoğunlukla ikinci plana atmalarından kaynaklanıyor.
Varisler çok belirginleştiğinde veya ciltte renk değişiklikleri olduğu zaman doktora başvuruyorlar.
Bu yüzden kadınlar eşlerinin veya erkek arkadaşlarının bacaklarını da takip etmeliler. Tedavileri için uyarılarda bulanmalı hatta onları cerraha getirmeliler.