El titremesi başka hastalıkların habercisi olabilir...
Tıp dilinde "tremor" olarak adalandırılan titremenin çeşitli türleri bulunuyor. Titremenin ne şekilde ve hangi durumlarda ortaya çıktığını takip etmeniz teşhis ile ilgili soruları cevaplamanızı kolaylaştırabilir.
Meşhur ‘Senin ellerin niye titriyor?’ sorusuyla karşılaşma korkusu, ‘başkalarının yanında ellerimi en az nasıl kullanırım’ konusunda kafa yormaya neden olur. El titremesi kişilerin günlük aktivitesini ve psikolojisini etkiler. İş yapma kabiliyetini bozar. Her yaşta görülebilir fakat orta yaşta daha fazla ve şiddette görülür. Günümüzde gençlerde de yaygın olarak görülüyor. Sosyal ortamlarda ve iş hayatında kişinin utanmasına ve kendini içe kapamasına neden olur. Tıp dilinde titreme ‘tremor‘ olarak adlandırılıyor.
Tıpta farklı terimlerle adlandırılan, çeşitli titreme türleri
var. Titremenin ne şekilde ve hangi durumlarda ortaya çıktığını
takip etmeniz teşhis ile ilgili soruları cevaplamanızı
kolaylaştırabilir.İşte el titremesinin nedenlerinden bazıları:
Psikolojik Nedenler
Çok heyecanlandığımızda, korktuğumuzda ya da öfkeden deliye döndüğümüzde bu durumu ‘elim ayağım titredi‘ diyerek tarif ederiz ve bu sadece gelişigüzel söylenen bir deyim ya da benzetme değildir.
Neyin endişe kaynağı olacağı kişiden kişiye değişir. Ellerinizin psikolojik nedenlerle titrediğini düşünüyorsanız, ilk önce endişe veya stres kaynağını ortadan kaldırmadan, ellerinizin titremesine çare bulmanız zordur. Bu durumda bir psikoloğa başvurmanız en iyi çözüm olacaktır.
Kafein Hassasiyeti
Bazılarımız birkaç bardak kahve içmeden güne başlayamaz ama bazılarımıza kahve ‘dokunur‘. Kahvenin dokunmasından kasıt çoğu kez çarpıntı ve ellerde titreme şikayetleridir. Bu şikayetlere yol açansa sadece kahvede değil, çay, enerji içecekleri, çikolata, gazoz gibi başka yiyecek ve içecek maddelerinde de bulunan kafein hassasiyetidir.
Genetik Faktörler
Bazı kişilerdeki el titremesi şikayetinden, vücuttaki hatalı bir gen sorunmludur ve bu gen anne-babadan geçmiştir. Bu tür el titremelerine esansiyel tremor (ailesel el titremesi) denir. Anne ya da babasında da aynı hastalığın teşhis edildiği kişilerin % 50’sinde esansiyel tremor görülür. Önce bir elde başlayıp diğerine geçebilir. Titreme dışında başka bir şikayete ve belirtiye yol açmaz.
Hipoglisemi
Hipoglisemi kan şekerinin düşmesidir. Kendisi bir hastalık değildir ama bir rahatsızlıktan dolayı kaynaklanıyor olabilir. Kan şekeri vücudun başlıca enerji kaynağı olduğu için, kan şekeri düştüğünde vücutta bazı dengelerin bozulması da normaldir. Eğer kan şekeriniz sık sık düşüyorsa, mutlaka bir doktora görünmeniz ve altta yatan nedeni öğrenmeniz gerekir.
Hipertiroidi
Boynumuzun alt tarafında yer alan tiroid bezinin salgıladığı hormonlar, vücudun pek çok bakımdan dengesini korur. Hipertiroidi, tiroid bezinin gereğinden fazla tiroid hormonu salgılamasıdır. Bu durum doğal olarak vücutta çeşitli tepkilere yol açar. Ani kilo kaybı, çarpıntı, halsizlik, terleme ve sinirlilik gibi belirtilerin yanı sıra, tiroksin adlı hormonunun fazla salgılanması nedeniyle sinir uyarılması ve buna bağlı olarak ellerde ve parmaklarda ince bir titreme görülebilir.
Parkinson Hastalığı
Parkinson hastalığı dopamin üreten beyin hücrelerinin yavaş yavaş yok olması nedeniyle ortaya çıkar. Hastalığın ilk dört belirtisi titreme (el, kol, bacak, çene ve yüzde), uzuvlarda katılık, hareketlerde yavaşlık ve vücutta dengesizlik olarak sayılır. Hastalığın ilerlemesiyle belirtilerde artış ve kötüleşme olabilir. Genellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkan ve nadir görülen bir hastalıktır.