Diş kaybı neden olur, iş stresi dişleri etkiler mi?
Gündelik hayatınızda iş yerinde yaşadığınız stresin diş kaybına neden olduğunu biliyor muydunuz?
Geceleri gıcırdatılan dişlerin ve gece diş sıkmalarının dişlere zarar verdiğini biliyoruz. Ancak istemsizce yaptığımız diş sıkmaları sadece gece değil artık gündüz de istemsizce yapıyoruz. Neden mi? İş hayatında yaşadığınız stres dişlerinizi de etkiliyor! Stres ağız içerisinde ciddi hasarlara neden olabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Diş Hekimi Gökhan Gerek, sizler için stresin diş sağlığındaki etkilerini şu şekilde açıkladı...
STRES DİŞ KIRMASININ EN BÜYÜK SEBEBİ!
Ağız içerisinde stres oluşmaya başladıktan sonra, ilk tepkinin dişle diş etinin birleştiği düzeyde, dişin boynunda oluşmaktadır. Stres diş ve diş eti arasında tırnak girecek kadar bir boşluk oluşmasına ve duyarlılık başlamasına neden oluyor. Duyarlılığın ardından dişte aşınma ve kırılmaların da meydana gelmektedir. “Diş minesi kalkarak altındaki, daha yumuşak olan dentin tabakası ortaya çıkıyor. Dişlerde, kesilmiş bir ağaç kütüğünün üzerindeki gibi halkalar görünmeye başlıyor. Kişide çene eklemi ağrıları ve bununla beraber yüz ve boyun ağrıları başlıyor. Bu durumda ağızdaki stresi görmek mümkün oluyor” açıklamasında bulundu.
DİŞLERİMİZİ SIKTIĞIMIZ FARKINDA DEĞİLİZ!
Şehir ve iş hayatı gibi nedenlerin yanı sıra depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar, hatalı yapılmış bir dolgu veya porselen kaplama, çok sert ve asidik besinler tüketme gibi faktörlerin de ağızda stres oluşumuna neden olmaktadır. Bu durum en çok 40 yaş üstü erkeklerde ve özellikle ofis çalışanlarında görülüyor. Bir çok hastanın dişlerini sıktığının farkında olmadığını söyleyerek, “Çoğu zaman dişlerinin kısa ve aşınmış görüntüsünden hoşlanmadığı için geliyorlar. Meslek gruplarına baktığımızda bu şikayetle gelen hastaların çoğunun bankacı ve mühendis olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.
STRES NEDENİYLE DİŞ SIKTIMIZI KABUL ETMİYORUZ!
Hastaların genellikle dişlerindeki sıcak-soğuk hassasiyeti sebebiyle şikayetleriyle başvurduklarını belirterek ''Hastaların çoğu ilk başta sorunlarının temelinde stres olduğunu kabul etmek istemiyor, daha sonra gün içinde dahi dişlerini sıktıklarını fark ediyorlar. Uygulanan tedavinin ardından sorunun tamamen ortadan kaldırılması için psikolojik desteğin alınması çok önemli.'' dedi.