Denize havuza nasıl girilmelidir böyle atlarsanız ömür boyu sandalyeye mahkum olabilirsiniz...

Havuza nasıl girilmelidir? Havuza girerken balıklama atlamak sakıncalı mı? Bu haraketi yaparsanız ömür boyu sandalyeye mahkum kalabilirsiniz.

Denize girerken nelere dikkat etmek gerekir? Havuz nasıl girilmelidir? Balıklama atlamak zararlı mıdır?  Uzmanlar denize ya da havuza balıklama atlayanları uyardı. Özellikle derinliği konusunda bilgi sahibi olunmayan ve bulanık olan suya atlamak ömür boyu sandalyeye mahkum edebiliyor.

"DERİNLİĞİNİ BİLMEDİĞİNİZ SUYA BALIKLAMA ATLAMAYIN"

İnsanlar spor amaçlı yüzmek ya da yazın serinlemek için denize, göle veya havuzlara gittiğinde, suya girerken yapılan en riskli atlayış biçimi ‘balıklama atlayış’ olarak bilinen yüksekten ve kafa üzeri atlamadır. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahı Doç. Dr. Aşkın Şeker, “Derinliği ve taban yapısı tam olarak bilinmeyen sulara dalarak girmekten kaçınmalıyız. Bulanık göl suları ve sonradan doldurulan kıyılarda risk oldukça yüksektir. Özellikle taş ve kaya gibi zemin yapısı düzensiz olan sulara balıklama atlamak büyük risk oluşturur” diyerek uyarılarda bulundu.

HAYAT KAYBINA BİLE NEDEN OLABİLİR

Derinliği bilinmeyen veya derinliği az olan sulara halk tabiriyle balıklama atlamak, omurların kırılmasına, omurilik felcine hatta dolaylı olarak hayat kaybına bile neden olabilir. Diğer bir atlama şekli de çivileme atlama diye tabir edilen iki ayak üzerinde suya dikey olarak atlama da topuk, ayak, bacak ve omurlarda yaralanmaya, kırılmaya ve sinir hasarlarına yol açabilir. Suyun derinliği kıyıdan veya yukarıdan bakıldığında tahmin edilemez. Suyun altında kaya ve benzeri bir cisim de olabilir. Bu sebeple; bulanık, dibi görünmeyen sulara, derinliği bilinmeyen havuzlara ve sahil kıyılarındaki yıkık iskele kenarlarına balıklama atlayışlar büyük riskler taşır.

SUYUN DERİNLİĞİ 2 METRE OLMALI

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği'nce yapılan araştırmalara göre, güvenli su derinliği 2 metre ve üzeridir. Sığ suya atlama vakaları sıklıkla 12-25 yaş arasındaki genç erkeklerde görülür çünkü balıklama atlama bu yaş grubu erkeklere göre genellikle cesaret gerektiren bir davranış ve kendini ispatlama göstergesidir. Suya yüksekten atlama omurga kemiğinin kırılmasına, ardından da omurilik yaralanmasına neden olabilir. Balıklama atlamak, su derinliği iki metreden az ise oldukça tehlikelidir. Başın elden önce suyun tabanına çarpması nedeniyle boyun kemiklerinde kırılmalar oluşabilir. Kırık, omurga içinden geçen omuriliği zedeleyebilir ve çoğu zaman kopartabilir. Omurilik hasarlarının en tehlikeli olduğu yer boyun bölgesinde olanıdır. Kol veya bacaklarda kuvvet kaybı, hareketsizlik, duyu kayıpları, yatağa ya da tekerlekli sandalyeye bağımlılık, idrar ve büyük abdest problemleri, cinsel fonksiyon bozuklukları gelişebilir.