Çay demlerken yapılan hatalar fokurdayacak derecede kaynatıyorsanız...
Çay demlerken yapılan hatalar neler? Çay nasıl demlenir? Çay demleme hakkında doğru bildiğimiz yanlışları sizler için hazırladık!
Kahvaltılarımızın olmazsa olmazı, gün içerisindeki molalarımızın vazgeçilmez lezzeti, akşam yemeklerinden sonra en keyifli aktivite hepinizinde bildiği gibi çay içmektir. Kimilerimiz güne çay içmeden başlayamıyorken kimilerimiz de akşam arkadaşlarımız ya da ailemizle vakit geçirirken çay olmadan yapamıyoruz. Peki hayatımızda bu denli yeri olan çayın doğru demlenmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını biliyor muydunuz? Uzmanlar uyarıyor! Yüksek ısıya maruz kalan çaylar kansere neden oluyor! Peki çay demelerken yapılan hatalar neler? Çay nasıl demlenir? Çay demelemek hakkında doğru bildiğimiz yanlışları Dicle Üniversitesi (DÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Bükün'den öğrendik.
YÜKSEK ISIYA MARUZ KALAN ÇAY KANSERE NEDEN
OLUYOR
Uzmanlar uyarıyor! Yüksek ısıya maruz kalan çayın insan sağlığı üzerinde ciddi zararları var. Çayın içerisinden tein ve tanenler içeren bir bitki bulunmaktadır. bu tein ve tanenlerin bitkilerin kendilerini korumak amacıyla salgılamış oldukları bileşiklerdir. Çay uygun bir yöntemle pişirilmezse, bu bileşikler aktif hale geliyor. Bu durumda kansere yol açıyor. Bunun önüne geçebilmek için bu bileşiklerin aktif hale gelmesini engelleyecek ısı derecesinde tutulması gerekiyor.
ÇAYIN YÜKSEK ISIYA MARUZ KALIP KALMADIĞINI TADINDAN ANLAYABİLİRSİNİZ
Dışarıdaki cafelerde ya da çay ocaklarında çay içerken, çayın yüksek ısıya maruz kalıp kalmadığını anlamanın da bir yolu bulunuyor. Uzmanlar, içtiğiniz çayın yüksek ısıya maruz kalıp kalmadığının tadından anlaşılabileceği konusunda uyarıyor. Normalde içilen çay ağızda hoş bir tat bırakır. Bayat çaylarda ise tanenler aktif hale geldiğinden dolayı ağızda acı br tat bırakmaktadır. Bu nedenle çay içerken çayınızın taze demlenmiş olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
ÜSTTEKİ DEMLİĞE ÇAYI BIRAKIP, ALTTAKİ DEMLİKTE SU KAYNATIYORSANIZ...
Çay içerisinde bulunan tanenlerin aktif hale gelmememsi için çayın mutlak suretle kaynatılmadan sadece sıcak su ile demlenmesi gerekmektedir.En çok yapılan yanlışlardan biri de şudur. Üstteki demliğe kuru çayı bırakıp, alttaki demlikte su kaynatmak. Eğer yapılacaksa da kuru çayı bıraktığımız demliğe biraz soğuk su ilave etmeliyiz.Daha sonra alttaki çaydanlıktaki su kaynayınca çayın üzerine ilave etmeliyiz. Bunun yanı sıra çayı fokurdayacak derecede kaynatmamalıyız.