Boy kısalığı neden olur buğday yerseniz...

Boy kısalığı neden olur? Çocuğunuzda boy kısalığı, büyüme hızında azalma ya da kemik gelişiminde gecikme varsa dikkat! Çocuğunuz bu hastalığa sahip olabilir!

Bu hastalık, yaşam boyu devam eden bir gıda alerjisi olarak bilinmektedir. Eğer sizin de çocuğunuzda boy kısalığı, büyüme hızında azalma, kemik gelişiminde gecikme varsa dikkat! Bu hastalık sadece fiziksel olarak değil psikolojik olarakta çocuğu etkilemekte davranışsal sorunlar ve gelişme geriliğine neden olmaktadır.Çölyak hastalığından bahsediyoruz. Bu hastalığın tarihi neredeyse buğdayın tarihi kadar eskidir. İşte çölyak hastalığının nedenleri,bulguları ve dikkat edilmesi gereken hususular! 

BU HASTALIĞIN TARİHİ, BUĞDAYIN TARİHİ KADAR ESKİDİR

Çölyak hastalığı, buğday, çavdar ve yulaftaki "gluten" maddesinin ortaya çıkardığı,merkezinde ince bağırsakların bulunduğu fakat vücutta çok sayıda sistem ve organı tutup çok farklı rahatsızlıklara da yol açabilen bir tür bağışıklık sistemi bozukluğudur . Bu hastalığın tarihi neredeyse buğdayın tarihi kadar eskidir. 

 BOY KISALIĞINA VE SAÇLARDA DÖKÜLMEYE NEDEN OLUYOR

Bu hastalığa sahip olan bireylerde görülen bazı şikayetler şunlardır;kronik ishal, karında şişkinlik ve büyüme geriliğidir.Kronik karın ağrısı, kronik kabızlık, kronik reflü şikayetleri, kronik dışkılama düzensizlikleri, kronik bulantı-kusma gibi.  Sindirim sistemi şikayetlerinin yanı sıra özellikle yaş arttıkça başka organ ve sistemlere ait şikayetler de söz konusu olabilir: Boy kısalığı, saçlarda dökülme, kansızlık, dişlerde beneklenme ve yapısal bozukluk, ergenlik gecikmesi, kemikte zayıflık, saç dökülmesi, iç sıkıntısı, kronik baş ağrısı gibi. 

HASTALIĞIN BULGULARI ÇOK ÇEŞİTLİ 

Bu hastalığın bulguları, boy ve kilo azlığı solukluk, karında şişkinlik, demir eksikliği anemisi, B12 vitamini eksikliği, karaciğer, tiroid ve kemik gelişimi ile ilgili kan testlerinin bozukluğu, diş minesi bozuklukları, çomak parmak, şeker hastalığı, kemik erimesi gibi. Çölyak hastalığında ishalin olması şart değildir, kabızlık da olabilir. Kilo azlığı da şart değildir, şişmanlık dahi olabilir.

ENDOSKOPİ YAPILMALIDIR

Çölyak hastalığından şüphelenildiğinde çölyak hastalığına özgü kan testleri (en önemlileri anti-doku transglutaminaz ve anti-endomisyum IgA) bakılmalıdır. Bu testlerde bozukluk (pozitiflik) saptanınca tanıyı kesinleştirmek için endoskopi yapılmalıdır.Endoskopi esnasında ince bağırsaklardan biyopsiler alınır ve patoloji tarafından çölyak hastalığı bulguları araştırılır. Tanı koymak için hem çölyak hastalığının kan testleri bozuk olmalı, hem de biyopsi incelemesi çölyak hastalığını göstermelidir.

GLUTEN İÇEREN TAHILLAR DİYETTEN ÇIKARILMALI 

Çölyak hastalığının tedavisi için gluten içeren tahılların, bunlardan yapılmış ya da bunların ilave edildiği gıdaların ve glutenin katkı maddesi olarak kullanıldığı endüstriyel ürünlerin diyetten tamamen ve ömür boyu çıkarılmasıdır.

TEDAVİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR 

 Diyet başladıktan sonra şikayet ve bulguların haftalar-aylar içinde düzelmesi beklenir. Düzelme gecikirse ya da olmazsa öncelikle diyete uyup uyulmadığı titizlikle gözden geçirilmelidir. Alınan glutenin miktarı bulguları artırmada önemli olsa da, çölyak hastalığının mekanizmasına göre çok az miktarlarda bir gluten dahi çok ağır problemlere yol açabilir. Diyet başladıktan sonra şikayet, bulgu ve kan testlerinin tamamen düzelmesi, hastalığın geçtiği ve diyete gerek kalmadığı anlamına gelmez.Çölyak hastalığını diyete gerek kalmadan düzeltecek bir ilaç tedavisi henüz yoktur.