Böbrek taşı neden olur? Böbrek taşı nasıl düşürülür? Tedavi yöntemleri nelerdir?
Böbrek taşı bitkisel tedavilerle düşer mi? Halk arasındaki bitkisel yöntemler çözüm mü? İşte uzmanların yanıtları...
Son zamanlarda çok sık yaşanan rahatsızlıklardan biri böbrek taşı. Genelde erkeklerde daha sık görülen bu hastalıkla ilgili detaylı bilgileri Op. Dr. Aytan Kar verdi. Bakın böbrek taşı neden oluşur ve nasıl tedavi edilir? Halk arasında kulaktan kulağa yayılan bitkisel tedavi yöntemleri gerçekten işe yarar mı? 'İşte cevapları... 'Böbrek taşları sık görülen böbrek rahatsızlıklarından biridir. Erkeklerin yüzde 10'u ve kadınların yüzde 3'ü hayatlarının bir döneminde böbrek taşı sorunu yaşarlar. Böbrek taşı sıcak iklime sahip ve su içme alışkanlıklarının kötü olduğu Ortadoğu ülkelerinde, Hindistan’da ve maalesef ülkemizde çok yüksek oranlarda görülüyor. Bu konuda yapılmış güncel çalışmalara göre ülkemizde her 100 insanın 13’ünde böbrek taşı oluşuyor. Genetik yatkınlığın dışında böbrek taşı oluşumunda en önemli neden beslenme alışkanlığıdır. Az su içenlerin bu rahatsızlığa yakalanma riski daha fazladır. Ayrıca böbrekteki idrar çıkış deliğinin doğuştan dar olması gibi yapısal durumlar, idrar akımında duraksamalara yol açabileceği için çökelmelere ve taş oluşumuna neden olabilir.
Bunlara ek olarak ailevi, yani genetik kalıtımla idrar
bileşenlerinde doğuştan anormallikler olabilmekte ve bu durum da
taş oluşum ihtimalini arttırmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonları,
börekler ve üreterlerin sahip olduğu anatomik bozukluklar böbrek
taşlarına neden olabilir. Kronik ishal ya da kronik kabızlık gibi
bağırsak hastalıklarına sahip kişilerde böbrek taşı görülme oranı
daha fazladır. Bazı kanser hastalıkları da böbrek taşına neden
olabilir. Böbrek taşları en çok 30’lu yaşlarda ortaya çıkar ve
erkeklerde kadınlara kıyasla 2-3 kat daha fazla görülür.
Ne yapılmalı?
Tedaviye yardımcı olarak; sıcak su uygulamaları (sıcak banyo, sauna, sıcak su torbası, vs.), bol su içilmesi ve bol hareket edilmesi önerilir. Ancak tüm bunlara rağmen taş yüzeyi deniz kestanesi gibi çıkıntılıysa veya üreter denilen böbrek borusunda doğuştan bir darlık söz konusuysa taşın düşme ihtimali çok düşüktür. Daha önceden çok defa ufak taşlar düşürmüş hastalarda böbrek borusunda fibrozis dediğimiz daralma olabilir. Bu durumda bu hastaların da taş düşürme ihtimali oldukça düşecektir.
Bazı böbrek taşı sorunu yaşayan hastalar herhangi bir bilimsel gerçeği yansıtmayan bazı önerileri deneyerek tedavi olabileceğine inanıyor. Şifalı olarak adlandırılan sular, kestane kabuğu suyu, yoğurt üst kısmının suyu, balık gözünün ile limon suyu karşımı gibi garip şeylerden medet umuyorlar. Prensip olarak cebe ve sağlığa zarar vermeyen yöntemlerin hastaları kırmamak açısından yasaklamıyoruz. Ancak yapılan her uygulama mutlaka hekime danışılarak yapılmalı. Böbrek tıkanmasını takiben 1 hafta sonra böbrek idrar üretmeyi azalttığı için hastaların ağrıları azalıyor ve ne yazık ki bu ağrı azalmasını uyguladıkları garip yöntemlere bağlayabiliyorlar. Ağrının azalmasına bağlı olarak tedavinin geciktirilmesi böbreklerde fonksiyonel kayba neden olabilir. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte böbrek taşlarının tedavisinde birçok alternatif tedavi seçeneği ortaya çıktı. Geçmişte açık cerrahi ile tedavi edilen böbrek taşları son yıllarda gelişen teknoloji paralel olarak daha kolay tedavi edilebiliyor. Böbrek taşı sorunu yaşayanlar tedaviden korkmamalı ve bilim dışı yöntemleri tercih etmemeli.''