Bel fıtığı nedir, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıl olur?

Herkesin korkulu rüyası bel fıtığı ile ilgili bilinmeyenleri sizler için hazırladık!

Şiddetli bel ağrıları ve bu ağrıların bacaklara doğru vurması bel fıtığının en belirleyici özelliklerindendir. Günümüzde sıklıkla karşılaştığımız bu durumun aslında neden kaynaklandığını ve belirtilerini biliyor musunuz? Sizler için uzmanlarla görüştük ve bel fıtığının içeriği, belirtileri ve tedavi yöntemlerini hazırladık! Mutlaka okumanızı öneririz...

Bel fıtığı, yastıklama görevi gören ve omurgaya esnekliği veren disklerin yerinden oynaması sonucu oluşur. Yerinden oynayan disk, omurilik içinden geçen ve vücudun pek çok noktasına beyinden gelen mesajları ileten sinirlere baskı yapar. Bu baskı sonucunda ise şiddetli ağrılar görülebilir. "Disk kayması"da denilen bel fıtığı genellikle omurganın alt kısmında görülmesine karşın omurgada bulunan herhangi bir disk yerinden oynayabilir.

BELİRTİLERİ

Bel fıtığı belirtileri arasında bel, bacak ağrıları en sık görülen belirtilerdir. Ancak ağrıların nedeninin kesin olarak bel fıtığı nedeniyle ortaya çıkıp çıkmadığının belirlenebilmesi için röntgen ya da MR gerekebilir. Çünkü bel ağrısı bu bölgede bulunan kas ve bağlardaki başka bir problem (kas zorlanması gibi) nedeniyle de yaşanabilir.

Ağrılar: Bel fıtığının neden olduğu ağrılar genellikle şiddetlidir ve kişiyi ağrı kesici almaya zorlayabilir. Ağrılar birden ortaya çıkar ve öksürme, hapşırma gibi ani hareketlerde şiddetlenir. Bu ağrılar düz ve sert bir yüzeye uzanarak hafifletilebilir.

Sinir Kökü Ağrıları: Halk arasında "siyatik" olarak bilinen sinir kökü ağrıları, siyatik sinirinin kayan disk nedeniyle basınca maruz kalması sonucu oluşur. Ayrıca diskin iltihaplanan dış tabakası sinir kökünü tahriş edebilir. Sinir kökü ağrıları sadece bel bölgesinde değil bacakta, kalçada ve ayakta hissedilebilir. Bunun nedeni, büyük bir sinir olan ve küçük sinirleri yapısında bulunduran siyatik sinirinin bel bölgesinden başlayıp, kalçanın derinliklerinden geçerek bacağın arka kısmına kadar ilerlemesidir. Her bacak için ayrı bir siyatik siniri bulunur. Bu yüzden kayan diskin hangi sinire baskı yaptığına bağlı olarak o sinirin indiği tek bacak ağrıyabilir, uyuşabilir veya karıncalanabilir.

TEDAVİSİ

Başlangıç Safhası:

Bel fıtığın tedavisi fıtıklaşmanın, yani disk dediğimiz elastiki maddenin bacağa giden sinirlere yaptığı basının derecesine bağlıdır. Eğer sadece bel ve bacak ağrısı mevcut, herhangi bir uyuşukluk, güç kaybı, hareket kısıtlılığı yoksa bel fıtığı başlangıç safhasında demektir. Bu halde hastaya kas gevşetici ilaçların verilmesi, yatak istirahati ve belini zorlayacak hareketlerden kaçınması önerilir.

Bel Fıtığı İlerlerse:

Mutlaka bir uzman eşliğinde fizik tedaviye başlanmalıdır.

Ameliyat Gerektiren Durumlar:

Fizik tedaviye rağmen hastanın şikayetleri devam ediyorsa cerrahi müdahale gerekiyor demektir.