Bebek tuzlaması nedir? Tuzlanan bebekler beyin kanamasından ölüyor!

Bebek tuzlaması geleneği ölüm getiriyor. Çocuk Doktoru Prof. Nejat Narlı, yenidoğan bebeklerin kokmaması için tuzlandığını bunun da beyin kanamasına bağlı ölümlere neden olduğunu söyledi.

Bebek tuzlaması ölüm getiriyor? Bebek tuzlaması geleneğinin sürdüğü Adana Çukurova bölgesinde tuzlama sonrası beyin kanaması geçiren bebeklerin öldüğü açıklandı. Peki nedir bu bebek tuzlaması? 

Anne adaylarını uyaran Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nejat Narlı, bebeklerin çevreden duyulan bilgilerle değil, bir sağlık kuruluşundaki doktor tavsiyesi ile büyütülmesi gerektiğini vurguladı. 

Yeni doğan bebeklerin genellikle aile büyüklerinin tavsiyesiyle tuzlandığını belirten Prof. Narlı, "Yeni doğan bebekler, aile büyükleri tarafından tuz veya zeytin yağı ile birlikte ovulup banyo ettirilerek; ağız, koltuk altı, kasık, dahil tüm vücuda sürülerek tuzlanmaktadır. Ne yazık ki ciltten emilen aşırı miktarda tuz, ciddi ve hayatı tehdit eden hipernatremi (kanda tuz oranının yükselmesi) ile sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle yaşamını yitiren bebekler bulunuyor. Bebeğinizi kesinlikle tuzlamayın" dedi.

BEBEĞİ TUZLAMAK ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR

Tuzlamanın genelde Adana ve Hatay çevresinde yapıldığını belirten Prof. Dr. Narlı şöyle konuştu:

"Özellikle bölgemizde doktor desteğini almayan bazı aileler tuzlamayı uyguluyorlar. Bebekleri doğar doğmaz kokmasın diye tuzluyorlar. Yeni doğan savunmasız bebeğin vücuduna sürülen tuz, sıvı kaybına neden oluyor. Böyle olunca bebeğini kendince korumaya çalışan aile, istemeden onun beyin kanaması geçirip ölmesine neden oluyor. Bazı soğuk bölgelerde de bebek doğar doğmaz vücudu toprak ile sarılıyor. Bu da bebeğin tetanos olmasına neden oluyor. Çoğu zaman da bebeğe doğduktan sonra birkaç kez ezan okunmadan anne sütü verilmiyor. Bebeğin gözüne iyi göreceği düşünülerek limon damlatılıyor. Yapılan bu işlemler hemen ters etki göstermezse de bir süre sonra sağlık problemleri olarak kendini gösteriyor."

BEBEKLERİ NEDEN TUZLUYORLAR?

Yeni doğan bebeği tuzlamaya gerekçe olarak bebeğin terinin kokmaması gösteriliyor. İddiaya göre doğumunun hemen sonrasında tuzlanan bebeğin, ömür boyu pis kokmayacağı, terinin kokusunun rahatsız edici olmayacağı düşünülmektedir.

BEBEKLER NASIL TUZLANIR?

Bu işlem farklı kişiler tarafından iki farklı yöntem ile yapılmaktadır.

• Bir banyo kovasının yarısı, kaynatılarak ılıtılmış su ile doldurulur, içerisine bir yemek kaşığı kadar tuz atılır; ve eritilir. Sonrasında hazırlanmış olan bu tuzlu su bebeğin bacaklarının iç kısımlarına, koltuk altlarına, kasıklarına, göbeğine, poposuna, ağzına sürülür, geri kalan kısmı ise bebeğin tüm vücuduna dökülür, ardından da hiç zaman kaybetmeden bebek banyo yaptırılır, ve tuzlarından arındırılır.

• Diğer yöntemde ise, bebeğin vücuduna tuz eritilmeden sürülür; sonrasında yine zaman kaybetmemek kaydı ile banyo yaptırılarak tuzun vücuttan arındırılması sağlanır.