Bayramda reflü hastalarının beslenmesi nasıl olmalı nelere dikkat edilmeli reflü nasıl geçer?
Günümüzün sıklıkla şikayet edilen rahatsızlıklarından biri olan reflüye dikkat! Tüketilen besinlerle doğru orantılı olarak şikayetlerde değişkenlik gösteriyor!
Özellikle bayramlarda hazırlanan hamurişleri şerbetli tatlılar menülerin vazgeçilmezi! Ancak günümüzün rahatsızlığı olan reflü şikayetlerini azaltmak için tüketilen besinlere dikkat edilmesi gerekiyor! Tüketilen besinlere oranla şikayetler azalıp artarak değişiklik göstermektedir. Anadolu Sağlık Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, reflü hakkında dikkat edilmesi gerekenler hakkında
Bayramda reflü ve mide rahatsızlıkları tatlı ve hamur işi tüketimine bağlı olarak artıyor. Özellikle ülser, gastrit, iltihabi bağırsak hastalıkları ve karaciğer rahatsızlığı olanların abartılı miktarlarda ve sıklıkta yeme içme faaliyetinden uzak durulmalıdır. Reflüyü tetikleyen unsurlar arasında yenilen gıdaların türü kadar miktarı bulunuyor. Miktar olarak az yemeyi başarabilirsek şikayetler de azalır.
“Oruç sonrası aslında reflü tetiklenir demek doğru değil” açıklamasında bulunan Anadolu Sağlık Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, “Ancak eğer oruç tutulurken sahura kalkmadan 24 saat aç beklenilmiş ise ya da oruç tutulmasının doğru olmadığı şiddetli gastrit, peptik ülser, iltihabi bağırsak hastalıkları gibi rahatsızlıklar varsa bunların alevlenmesi söz konusu olabilir. Oruç sonrası makul ve dikkatli beslenme alışkanlıklarını sürdürmekte yarar var” şeklinde konuştu.
BAHARATLI GIDALARA DİKKAT!
Genel olarak baharatlı, ekşi, acı gıdaların, gazlı içeceklerin dikkatli tüketilmesinin önemli olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, “Ayrıca şerbetli tatlılar, kafein içeren içecekler, kakao, çikolata, narenciye ve suları kontrollü, makul ve dikkatli tüketilmeli” dedi.
TEDAVİ AMAÇLI SODA İÇİLMEMELİ
Dikkatli yemek ve rahatsız olmamanın temel prensip olması gerektiğini vurgulayan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, “Rahatsız olunduğunda bunu başka yiyecek ve içeceklerle düzeltmeye çalışmak doğru değil. Özellikle bu maksat ile soda ya da gazlı içecekler içilmesini kesinlikle önermiyoruz” açıklamasında bulundu. Suyun en iyi içecek olduğunu belirten Prof. Özel, “Ana öğünleri atlamamak ve küçük ara öğünler yemek en uygun beslenme biçimi. Bundan kesinlikle soda içilmesin gibi bir mesaj verdiğimiz anlaşılmasın. Bu tür içecekler keyif için içilecek şeylerdir ve abartılmadığı sürece tüketilmelerinde sakınca yoktur. Ancak tedavi amacı ile içilmemeli” dedi.
FAZLA NANE LİMON REFLÜ YAPABİLİR!
Mide veya bağırsakları rahatlatmak için klişe halinde kulaktan kulağa aktarılan ve bilimsel dayanağı olmayan bazı yaklaşımların bulunmaktadır. Genel olarak ishal olan hastalar yağsız beslenmeli. Yağsız yoğurt çorbası, pirinç lapası ve patates haşlaması önemli bir ishal diyeti aracıdır” Nane/limon konusunun da tartışmalı olduğunu söyleyen Prof. Özel, “Bağırsak bozukluğunda ılık ve yumuşatıcı bir içecek olarak halk arasında kullanılıyor ama nanenin ve limonun reflü yaratabileceğini akılda tutmak gerekli” açıklamasında bulundu.