Kızartılan yiyeceklerin daha az yağ çekmesi için püf noktaları ısıya dayanıklı yağ lezzetli yağdır

Kızartma nasıl yapılır? Kızartmanızın daha az yağlı olması için elmaelma.com'un sizlere sunduğu püf noktalarını mutlaka okuyun!

Kızartma nasıl yapılır? Daha az yağlı kızartma yapmak mümkün mü? Kızartmaların daha az yağ çekmesi için püf noktaları nelerdir?  Ne pişirsem sorusuna cevap bulamadığımız anların kurtarıcısıdır kızartmalar. Yemeğini yemediğimiz her şeyin kızartmasını yeriz bir çoğumuz. Çayın yanında yeni kızarmış soslu patlıcanın, Kolanın yanında çıtır çıtır patateslerin lezzetine kim doyabilir ki? Fakat kızartma usülüyle pişen yemeklerde en büyük sorun yemeklerin ağır olması ve aşırı yağ toplamasıdır. İşte elmaelma.com'un sizler için derlediği püf noktalarına dikkat ederek hafif ve az yağ çekmiş kızartmalarınızı afiyetle yiyebilirsiniz!

YAĞ MUTLAKA KIZGIN OLMALI YOKSA ...

-Öncelikle mutlaka ama mutlaka ısıya çok dayanıklı yağlar seçin. Bir yağın dayanma süresi ne kadar fazlaysa pişirdiğiniz şeyin lezzeti o kadar artar. Aksi takdirde yağ yanar ve dilediğiniz sonuçları elde edemezsiniz. Bu yüzden zeytinyağı, fındık yağı, yer fıstığı yağı ya da diğer dayanma süreleri daha yüksek yağları tercih ederek kızartma işlemine geçin.

-Isıya dayanıklı, yanmayan, yapışmayan araç gereçler kullanmaya özen gösterin. Kalın tabanlı tavalar ya da yine kalın tabanlı, derin sos tencereleri kızartma için uygun olacaktır.

-Yağı ocağa koyduktan sonra çok iyi bir biçimde kızdırın. Kızdırmadan ürünleri attığınızda dilediğiniz sonuçları alamayabilirsiniz. Ürünlerin tamamını birden pişirmek yerine azar azar pişirmeye özen gösterin. Tamamını birden pişirmeye çalıştığınızda yağın kendi içindeki sıcaklık değişimleri nedeniyle verimli sonuçlar alamayabilirsiniz.

PATATESLER YEŞERMEMİŞ OLMALI

-Patateslerinizin taze, yeşillenmemiş patateslerden olduğundan mutlaka emin olun. Bayat bir patates pişmek için daha fazla süreye ve daha fazla yağa ihtiyaç duyar.

-Yağın içinde kaldıkça yağ çekecekler ve dilediğiniz kıvamda olmayacaklardır.

-Seçtiğiniz patatesleri soğuk suyun ve bol tuzlu suyun içerisinde bekletin mutlaka. Bu şekilde daha az yağ çekerler. Soğuk su mühim. 

-Güzelce kızmış yağın içine atın ve çok da yüksek olmayacak bir ateşin üzerinde kısa sürede pişirmeye çalışın.Tüm bunlara dikkat ederseniz çıtır çıtır patatesleriniz hazır!

KABAK VE PATLICAN ARASINDAKİ KÜÇÜK FARKALARA DİKKAT

-Aslında her ikisinin de püf noktalar birbirine çok ama çok benziyor. Ama patlıcan kabağa nazaran daha fazla yağ çektiği için birkaç noktada ayrılıyor. Öncelikle patlıcanı alacalı soyarak henüz doğramadan tuzlu soğuk suyun içinde mutlaka dinlendirmek gerekiyor.

-Ardından dilimleyip tekrar tuzlu soğuk suyun içinde bekletin. Kızartma aşamasına geçmeden önce fazla sularını süzdürün hatta üzerinde kalan suları da kağıt havlu yardımıyla silin.

-Kuru bir şekilde yağın içine atın ki ısı dengesini bozmasın ve fazla yağ çekmesin. Patlıcan çok hızlı bir şekilde pişen bir ürün. O yüzden kızgın yağa atın ve birkaç dakika içinde kevgir yardımıyla çıkarın. Fazla yağlarını mutlaka süzdürerek çıkarın. Kabaklar için de patatesler için uyguladıklarınızı yapabilirsiniz.

-Biberleri, domatesleri hatta bamyaları dahi kızartırken paneleyerek kızartırsanız daha az yağ çekerler ve formları da bozulmamış olur.

-Sebze kızartırken daha az yağ çekmesini isterseniz içerisine 1 tatlı kaşığı kadar sirke koyabilirsiniz. Bu şekilde yağ sebzelerin içerisine işlemeyecek ve nefis bir kıvamları olacaktır.

CİDDİ YARALANMALAR YAŞAMAMAK İÇİN DİKKAT!

-Mutlaka ama mutlaka oda sıcaklığına gelmiş ürünleri kullanın. Dolaptan çıkardığınız böreği çat diye kızgın yağın içerisine atmayın. Oda sıcaklığına gelsinler sonra kızgın yağın içine atarsınız. Aksi takdirde yaralanmalara ve yanıklara varacak kadar ciddi sonuçları da beraberinden getirebilir. Hamur işlerini çok kızgın yağın içinde kısa sürede pişirmeye özen gösterin. Bu şekilde hızlı pişerler ve tam kıvamında olurlar.

-Hamur işlerinizi ilk kez kullanacağınız yeni bir yağda pişirmeye de özellikle dikkat edin. İkinci kez kullanılmış yağlarda ne kadar dikkat ederseniz edin yağı içine çekecektir. Çıkarırken mutlaka bir maşa ya da kevgirden yardım alın. Fazla yağlarını güzelce süzdürmeden yağın içinden almayın.