2019 Ramazan ayında iftar menüsü için kolay yemek tarifleri

Ramazan ayında iftar sofralarına yemek tarifi arayanlar için yapılacak kısa sürede hazırlayabileceğiniz yemek tarifleri için elmaelma.com'a göz atabilirsiniz!

Ramazanda tüm gün boyunca tutulan orucu iftar saatinde lezzetini damaklarda bırakan yapımı oldukça kolay çorba tarifinden tatlı tarifine kadar bir araya getirdiğimiz tairifleri elmaelma.com olarak bir araya getirdik! Sizde ramazan ayında iftar menüsü için yemek tarifi arıyor akşama ne yapacağım ben? sorusunu soruyorsanız sizin için bir araya getirdiğimiz iftar menüsüne göz atabilirsiniz!

AYRAN AŞI ÇORBA TARİFİ

Malzemeler; 1 su bardağı buğday, 1 su bardağı nohut, 250 gram süzme yoğurt, 250 gram yoğurt, 1 su bardağı su, 1 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı dereotu yeterli olacaktır.

Yapılış aşaması; 1 su bardağı buğdayı kaynayan suyun içerisine aktarın, üzerine su ilave ederek pişirmeye başlayın. Pişen buğdayları ocaktan alın ve süzdürün. Büyük bir karıştırma kasesinin içine 250 gram yoğurt ve süzme yoğurdu alıp çırpın. 1 su bardağı haşlanmış nohut ve buğdayı ekleyin. 1 tatlı kaşığı tuz da ilave ederek karıştırın. Üzerine 1 su bardağı soğuk suyu azar azar ekleyerek kıvamını ayarlayın. Ardından dereotunu da ekleyerek güzelce karıştırın. Çorbanızı 1 saat buzdolabında soğuttuktan sonra iftar sofralarınızda yer verebilirsiniz.

KABAK SALATASI TARİFİ

Malzemeler; 3 adet orta boy kabak, 2 diş sarımsak, 1 avuç semizotu, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz, 3/4 kase yoğurt, 2 yemek kaşığı süzme yoğurt, 1 çay kaşığı kuru nane yeterli olacaktır. 

Yapılış aşaması; Kabağı güzelce yıkayıp kurulayın. Ardından derin bir kabın içerisine rendeleyin. Rendelediğiniz kabakları bir tülbentin üzerine aktarın, fazla suyunu güzelce sıkın. Dilerseniz parçalar halinde alarak bu işlemi ellerinizle de yapabilirsiniz. Bir tavanın içerisine zeytinyağını alın ve sarımsakları rendeleyerek ilave edin.

Biraz soteledikten sonra kabakları ekleyin ve birkaç dakika bu şekilde karıştırarak yumuşamalarını sağlayın. Kabaklar yumuşadığında ocaktan alın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kabakları bir kabın içerisine alın. Üzerine yıkanmış ve ayıklanmış semizotlarını, yoğurt ve süzme yoğurdu ve tuzu ekleyerek karıştırın. Servis tabağına aktarın ve üzerine kuru nane ilave ederek ramazan sofralarınıza dahil edebilirsiniz.

KIYMALI PATATES DOLMASI TARİFİ

Malzemeler; 7 adet orta boy patates, 3 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 adet kuru soğan, 300 gram dana kıyma, 1 adet kapya biber, 3 adet sivri biber, 2 diş rendelenmiş sarımsak, 2 adet domates, 2 çay kaşığı tuz, 2 su bardağı su, 2 yemek kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı tuz yeterli olacaktır. 

Yapılış aşaması; Patateslerin içini tatlı kaşığı yardımıyla oyun. Oymuş olduğunuz patatesleri kızgın yağda çok yumuşamayacak kadar kızartın. Kıyma harcını hazırlamak için; bir tavada sıvı yağ ve soğanı kavurun. Üzerine kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin. Kavrulan kıymanın üzerine kırmızı kapya biber, yeşil biber, rendelenmiş sarımsak, soyulmuş, doğranmış domates ve tuzu ekledikten sonra 3-4 dakika daha kavurup ocaktan alın.

İçini oyup kızarttığınız patateslerin içerisine kavurduğunuz kıymalı harcı ekleyin. Bir fırın tepsisine veya güvecin içerisine patates dolmalarını yerleştirin. Bir kapta su, salça ve tuzu ekleyip karıştırın.  Bu karışımı patates dolmalarının üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 195 derece fırında 35 dakika kadar pişrdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.

ACEM PİLAVI TARİFİ

Malzemeler; 2 su bardağı pirinç, 250 gram kuşbaşı dana eti, 2 adet havuç, 1 adet kuru soğan, 2 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı tereyağı, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 3 su bardağı sıcak su, 1 tutam tuz, 1 tutam karabiber, 1 tutam yeni bahar, 1 çay bardağı çiğ badem, 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık, 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 tutam maydanoz yeterli olacaktır.

Yapılış tarifi; Pirinci yıkamadan bir kaba alın, üstüne bolca tuz serpin ve üstüne çıkacak kadar ılık su ekledikten sonra yaklaşık 30 dakika kabarması için bir kenarda bekletin. Pirinçler kabarırken teflon bir tencereyi ocakta ısıtın ve etleri içine atıp kavurmaya başlayın. Etler suyunu salıp tekrar çekene dek kavurun ve etler suyunu çektikten sonra üstlerine geçecek kadar sıcak su ilave edip, ara ara karıştırarak etler tüm suyu çekene dek pişirmeye devam edin.

Etler piştikten ve suyu çektikten sonra içine bir yemek kaşığı tereyağını ve tuzunu ekleyip güzelce karıştırın. Soğanları yarım ay şeklinde ince ince doğrayın. Havuçların da kabuklarını soyun ve kibrit çöpü gibi doğrayın. Bir pilav tenceresine 1 yemek kaşığı tereyağını ve 3 yemek kaşığı zeytinyağını alıp soğanları pembeleşene dek kavurun.Soğanlar kavrulduktan sonra içine doğradığınız havuçları ekleyin ve güzelce kavurun.

Ardından kabarmış olan pirinçleri süzün ve bol suyla yıkadıktan sonra içine ilave edin. Tuz, karabiber ve yenibaharı ekledikten sonra 3 su bardağı sıcak suyu da ilave edin. kaynamaya başladıktan sonra kapağını kapatın ve altını kısıp, pirinçler suyu çekene dek yaklaşık 10 dakika pişmeye bırakın. Bademleri bir kaba alın ve üstlerine geçecek kadar sıcak su ekleyip yumuşamaları için bekletin. Yumuşadıklarında kabuklarını soyun. Ayrı bir tavaya 1 yemek kaşığı sıvı yağı alıp, bademleri ve dolmalık fıstıkları kavurun.

Pilav piştikten sonra altını kapatıp, üstüne bir kağıt havlu koyarak 10 dakika kadar demlendirin. Pilavı bir servis tabağına alın ve üstüne etleri gezdirin.En üste kavurduğunuz badem ve dolmalık fıstıkları serpip, ince doğranmış maydanozla süsledikten sonra ramazan sofralarınıza dahil edebilirsiniz.

RAMAZAN SOFRALARINI SÜSLEYEN EVDE ŞEKER PARE NASIL YAPILIR?

Malzemeler; 60 gram oda sıcaklığında margarin, 1 adet yumurta, 1 adet yumurta akı, 1/4 su bardağı pudra şekeri, 1/4 su bardağı irmik, 1/2 çay bardağı sıvı yağ, 1 paket vanilin, 1 paket kabartma tozu, 2 su bardağı un, 3 su bardağı su, 1,5 su bardağı toz şeker, 5 damlalimon suyu, 1 tutam toz antep fıstığı, 1 adet yumurt sarısı yeterli olacaktır. 

Yapılış aşaması; Şerbeti için gerekli olan su ve şekeri bir tencereye alın. Şeker eriyene dek karıştırın ve ardından ocağın altını açıp kaynamaya bırakın.
Şerbet kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika kısık ateşte kaynatın ve ardından limon suyunu da ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın. Şerbeti ılıklaşması için bir kenara alın. Hamuru için; yumurtaları, margarini, irmiği ve pudra şekerini bir kapta güzelce karıştırın.

Unu azar azar ilave ederek yoğurmaya başlayın ve kabartma tozu ile vanilyayı da ekleyin. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edeceksiniz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve elinizle yuvarladıktan sonra hafifçe bastırarak oval bir şekil verin. Uçlarını da parmaklarınızla hafifçe sivriltin ve yağlanmış fırın tepsisine dizin.

Üstlerine yumurta sarısı sürün ve bir çatal yardımıyla şekil verin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üstleri kızarana dek, yaklaşık 17 dakika pişirin. Şekerpareler fırından çıkar çıkmaz, üstlerine ılıklaşmış olan şerbeti dökün ve şerbeti tamamen çekmeleri için, tepsinin üstünü kapatıp, 1-2 saat bekletin.
Ardından bir servis tabağına alın toz Antep fıstığını serptikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.