Yılbaşı gecesi beslenme önerileri neler uzmanlar açıklıyor!
Yılbaşı yaklaşıyor. Bu özel gecede kendinize vereceğiniz ziyafetin dozunu kaçırmamanız için dikkat etmeniz gereken beslenme önerilerini sizler için hazırladık.
2020 yılının bitimine sayılı günler kaldı. Bu yıl pandemi nedeniyle yeni yıla evlerde, çekirdek aileyle, küçük bir kutlama ile gireceğiz. Evlere kapanılan bugünlerde fiziksel aktivitenin azalması ve beslenme düzeninin olumsuz yönde değişmesinin pek çok kişiye fazla kilolar aldırdığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek konu hakkında bilgi verdi.
Yılbaşı yemeklerini tüketirken dikkatli olun
Yılbaşı gecesi için çoğu kişi tüm maharetlerini göstererek çok güzel sofralar hazırlayacak. Bu ziyafet ödülünü kendine vermek için rutin hayatta sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak ve kiloyu korumak önemli.Diyabeti olanlar, tansiyon, kalp veya böbrek hastalıkları olanlar başta olmak üzere özel beslenme gerektiren durumlar söz konusu ise yılbaşı yemeklerini tüketirken dikkatli olmak gerekir. Aynı hastalık çoğu zaman kişiden kişiye de farklılık gösterebiliyor. Bu kişiler için bir günlük yanlış beslenme bile problem yaratabiliyor.
Yılbaşı gününe özel öneriler...
Kahvaltı ve öğle yemeğini hafif geçirin. Belki sadece öğle saatinde yapılan dengeli bir kahvaltı, akşam yemeğinden az önce de ceviz/fındık/badem + meyve şeklinde bir ara öğün tüketebilirsiniz.Gün içinde 2 litre kadar su tüketin ki metabolizma hızlansın, bağırsaklarınız çalışsın.Akşam yemeğine başlamadan yarım saat önce 2-3 çatal ev yapımı lahana turşusu tüketin. Mide asiditeniz artar ve sindirime daha hazır hale gelirsiniz.Akşam menüsü olarak ana yemekte fırında pişirilmiş hindi/ et/ tavuk/ balık olabilir.Antioksidanı bol olan balkabağını cevizli ve az şeker ile tatlısını yapabilirsiniz. Meyvenizi gün içinde 1-2 adet tüketmiş olun. Yemekten sonra ve özellikle geç saatte meyve önerilmiyor.Asitli ve şekerli içecekleri önermiyoruz. Sade soda ve taze sıkılmış meyve suları içebilirsiniz fakat miktarını düşük tutun. Çünkü yemekle birlikte sıvı alımı sindirimi güçleştirebiliyor.Yılbaşı sofralarından bir anda kalkılmıyor, uzayan bir yemek yeme süreci oluyor. Dolayısıyla iyi çiğneyerek yavaş tüketmek bu süreyi daha iyi kullanmanızı sağlar ve sindiriminizi zorlamaz. İlerleyen saatlerde kuruyemişler, çay, kahve oyalayıcı olabilir.Kuruyemiş olarak çiğ ceviz, fındık, badem, kabak çekirdeği içi en iyi tercihlerdendir. Kestaneyi de unutmamak lazım. Lif bakımından zengin olan kestane, bağırsaklar ve kalp sağlığı için önemli. Burada miktarlara yine çok dikkat etmeliyiz. 1 küçük kâseyi aşmamakta fayda var.Rengarenk sebzeler kullanın, mayonez ile değil sarımsaklı baharatlı yoğurt ile karışımlar yapabilirsiniz.
Kırmızı pancar, avokado, turşuyu da salatalarınıza ekleyebilirsiniz, sindirim sisteminize faydalı olacaktır. Sebzelerin dışında nohut, fasulye ve yeşil mercimekle de salatalar hazırlayabilirsiniz. Sızma zeytinyağı, sirke ve limonu eksik etmeyin.Humus, piyaz gibi bakliyatlarla yapılmış soğuklarınız olabilir. Tahıllı ve unlu yiyeceklerinizi (pilav, makarna ve börek gibi) düşük porsiyonlarda tutun. Bu seçimleri yapacaksanız çorba içmeyin. Sebzeli ve fırında pişirilmiş börek nispeten iyi bir tercih olabilir. Örnek olarak pırasa böreği yapabilirsiniz.Pırasaları ince ince doğrayın. Tavada çok az sıvı yağ ile hafif kavurun. Soğuduktan sonra 2 yumurta, 1 çay bardağı yoğurt, tuz, kabartma tozu, 2 çay bardağı yulaf unu, 1 çay bardağı beyaz peynir ve istediğiniz baharatları ekleyip karıştırın. Borcama döküp fırında pişirebilirsiniz. Pırasa bağırsaklardaki probiyotikler için kıymetli bir besin kaynağıdır.
Ertesi gün sabah kalkınca suyun içine 1 yemek kaşığı ev yapımı sirke ekleyip için. Kahvaltınızı geciktirin ve 1 dilim ekmeği aşmadan tam tahıllı ekmek, peynir, yumurta ve salata tüketin.Ara öğünde meyve veya smoothie tüketebilirsiniz. Detoks içeceği olarak kereviz sapı, salatalık, zerdeçal, limon ve maydanoz içeren bir karışım hazırlayabilirsiniz. Meyve olarak ananası seçerseniz ödem atmakta yardımcı olacaktır.Akşam yemeğinizi de sebze/salata, yoğurt ile sonlandırın. Yine her zamanki gibi bol su tüketin.Sindirim için rezene, papatya, melisa, ıhlamur, zencefil çaylarından yararlanabilirsiniz. Günde 2-3 kupa tüketilebilir.