Subakut tiroidit nedir? Belirtileri nelerdir?

Grip, kulak iltihabı, boğaz ağrısı gibi belirtileri ile birçok hastalıkla karıştırılan subakut iltihabı kalıcı tiroit bezi yetmezliğine neden olabilir!

Soğuk havaların bastırmasıyla kapımıza dayanan kış mevsimi ile temelinde virüs kaynaklı boğaz enfeksiyonları yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Bu hastalıklar bizleri günlük il ve okul hayatımızı etkileyebilecek düzeydeki bu hastalıklar tedavi edilse bile boynun ön tarafında yer alan tiroitlere bulaşarak ''Subakut tiroidit'' yani öteki adıyla ağrılı tiroit iltihabına neden olmaktadır.

Bu hastağın teşihisi her ne kadar kolay koyulabilse bile öteki hastalıklarla belirtileri benzer olduğu için öteki hastalıklarla karıştırılabilmektedir. Peki bu hastalığın belirtileri nelerdir?

-Boyun ağrısı ,

-Boğazda ve çevresinde oluşan ağrı,

-Yutkunmakta zorlanma,

-Boyunda zaman zaman baskı hissi,

-Boyunda oluşan şiddetli ağrı ve şişlik,

-Gün içerisnde halsizlik , iştahsızlık ve yüksek ateş 'subakut tiroit'in belirtileri arasındadır. Ağrılı tiroit hastalığının belirtileri öteki hastalıklara benzediği için karıştırılmaktadır. Bu durumda erken teşhişi geçiktirmektedir... Böylelikle erken teşkisin geçikmesinin sonucunda kişide kalıcı tiroit bezi yetmezliği gibi sorunlar meydana gelebilmektedir. Grip sonrasında yutkunma gibi boynun ön taraflarına doğru şiddetli ağrıların başlaması sonucunda en kısa sürede bir edokrinoloji uzmanına başvurması gerekmektedir, böylelikle erken teşhis sonucunda hastalığın ilerleyen sürecinde kutu kutu antibiyotik kullanımını engellenmesine yardımcı olmaktadır.

Bu hastalık ağrılı tiroit iltihabı kadınlarda 3-4 kat daha fazla görülmektedir. Hastalığın tedavisinde günde 3 veya 4 kez aspirin gibi steroid yapısında olmayan ağrı kesiciler kullanılmaktadır. Ağrının şiddetli olan evresinde kortizon gibi ilaçlar kullanılmaktadır. Kullanılan bu ilaçlarla birlikte yaklaşık olarak 24-48 saat içerisinde geçer. Ardından hastalığın ilerleyen süreçlerinde ilaç dozu azaltılarak kesilir.